Stevandić: Jedinstvo u Srpskoj - reprezent volje naroda

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je jedinstvo koje je pokazano poslije nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka apsolutni reprezent volje naroda u Srpskoj te da nema toga ko će je natjerati da “povuče nogu nazad”.

“Srbi nisu negatori genocida, već ljudi koji se bore za pravo slobode govora i iznošenja mišljenja o svim temama, jer to spada u domen ljudskih prava i sloboda, ona ne može biti sankcionisana odlukama visokog predstavnika i to ne poznaje savremeno zakonodavstvo”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci gdje je održana sjednica Predsjedništva ove stranke.

Prama njegovim riječima, Srpska se bori za ravnopravno tretiranje svih žrtava i za pravo da o svim događajima svaki čovjek u BiH ima pravo na lični stav.

“Ne može se to pravo ograničiti ili svesti samo na jedan događaj koji se desio u Srebrenici, gdje su pijetet žrtvama izrazili svi srpski predstavnici i predsjednici - od Borisa Tadića, Milorada Dodika, a sjetimo se da sadašnji predsjednik Srbije, koji je to želio da učini, umalo nije ubijen”, rekao je Stevandić.

On je naveo da su u ovoj stranci odlučili da sa kolegama zajednički nastupe u Narodnoj skupštini i izglasaju dva zakona kojima će biti spriječeno sprovođenje odluka visokog predstavnika na teritoriji Srpske te uvedene rigorozne kazne za sve koji budu vrijeđali Republiku Srpsku i njene narode.

“Naše je da pokažemo da Srpska želi sama da odlučuje o svojoj sudbini i da ono o čemu bude odlučivala, bude u skladu sa evropskim konvencijama, ma kako to nekome paradoksalno zvučalo”, rekao je Stevandić i poručio da to pravo neće promijeniti ni novi visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.

Poslanici iz Republike Srpske su zbog nametnutih odredaba počeli bojkot rada institucija BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Narodna skupštine Republike Srpske sutra bi trebala da razmatra izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana