Статистичари са стрепњом дочекују нову годину

Ведрана Кулага Симић
Статистичари са стрепњом дочекују нову годину

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - БиХ опасно цури вријеме за слагање коцкица потребних за спровођење пуног пописа пољопривреде, планираног за касну јесен наредне године, а упућени у припрему терена наглашавају да се већ касни са неким смјерницама, што може и да поремети планове.

Попис пољопривреде је изузетно статистичко истраживање за планирање и развој пољопривреде. Други по реду и посљедњи пуни попис пољопривреде у бившој Југославији, а тиме и у БиХ, спроведен је 1960, а трећи, на узорку од 20 одсто газдинстава, био је девет година касније и обухватао је друштвена и индивидуална газдинства.

Највећи корак с циљем одржавања новог пописа пољопривреде направљен је од 15. октобра до 5. новембра ове године, када је спроведен пробни попис на територији цијеле БиХ. Пописивачи су, када је ријеч о Републици Српској, обишли и пописали сва домаћинства лоцирана на територији од 78 случајно одабраних пописних кругова, односно 70 сеоских и осам градских кругова и том приликом од укупно 4.148 домаћинства која су према попису становништва из 2013. постојала на подручју одабраних кругова пописали 2.762.

У Републичком заводу за статистику, који је партнер у попису са федералним заводом и агенцијом на нивоу БиХ, потврђено је за “Глас” да је у току анализа процеса и података прикупљених у оквиру пробног пописа.

Резултати ће прије свега послужити за анализу цијелог процеса припреме и реализације пробног пописа, на основу које ће бити елиминисати недостаци те обезбиједити несметану реализацију пуног пописа планираног за задње тромјесечје 2023, с циљем добијања квалитетних и са ЕУ регулативама усклађених статистичких показатеља из области пољопривреде.

- Сва методолошка и организациона документа која су у надлежности статистичких институција у БиХ, а која су неопходна за успјешну припрему и реализацију пописа пољопривреде, су усаглашена и у завршној су фази. За успјешно спровођење пописа у октобру и новембру сљедеће године Савјет министара БиХ је већ требало да усвоји информацију о потреби отпочињања припрема за попис и формира радну групу надлежну за припрему и усвајање бројних стратешких документа, укључујући и правни оквир на нивоу БиХ, који је неопходан за успјешну реализацију будућег пописа. Почетак сљедеће године је посљедњи моменат за ове активности - истакли су у Заводу.

Слично одговарају и из Агенције за статистику БиХ, одакле су потврдили да су већ упутили и захтјев за експертску помоћ Делегацији ЕУ у БиХ, који је у процедури одобравања.

- Након мишљења свих институција које ће учествовати у попису, у децембру лани смо доставили усаглашену информацију и приједлог одлуке на поступање Савјету министара. Документа су неколико пута била на дневном реду сједница Савјета, које нису одржане, тако да чекамо њихове закључке да бисмо могли у складу с њима поступати - наведено је за “Глас” у овој агенцији.

Почетак приче о пребројавању био је у знаку супротстављених ставова Агенције за статистику БиХ и Федералног завода за статистику, из којих су указивали на то да је за попис потребан закон о пољопривреди БиХ, што су категорично одбацивали представници Завода за статистику РС, указујући на то да је пољопривреда у искључивој надлежности ентитета и да је све могуће завршити на основу јединствене методологије.

Ипак на каснијим састанцима усаглашене су одређене ствари и закључено да је потребан попис који ће пружити увид у стварно стање у том сектору, од броја газдинстава, расположиве површине, структуре посједа, квалитета, старости механизације, да би пољопривредна политика могла бити планирана.

Надлежности

На значај пописа пољопривреде у БиХ указали су већ раније и надлежни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, уз поруку да очекују да ће и институције на нивоу БиХ свој дио посла завршити што прије.

- Попис ће показати право стање у овој области - подвукли су у Министарству пољопривреде РС и нагласили да са пописом неће бити никаквог преноса надлежности, како су заговарале статистичке институције из Сарајева, јер пољопривреда остаје у надлежности ентитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана