Statističari sa strepnjom dočekuju novu godinu

Vedrana Kulaga Simić
Statističari sa strepnjom dočekuju novu godinu

BANjALUKA, SARAJEVO - BiH opasno curi vrijeme za slaganje kockica potrebnih za sprovođenje punog popisa poljoprivrede, planiranog za kasnu jesen naredne godine, a upućeni u pripremu terena naglašavaju da se već kasni sa nekim smjernicama, što može i da poremeti planove.

Popis poljoprivrede je izuzetno statističko istraživanje za planiranje i razvoj poljoprivrede. Drugi po redu i posljednji puni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a time i u BiH, sproveden je 1960, a treći, na uzorku od 20 odsto gazdinstava, bio je devet godina kasnije i obuhvatao je društvena i individualna gazdinstva.

Najveći korak s ciljem održavanja novog popisa poljoprivrede napravljen je od 15. oktobra do 5. novembra ove godine, kada je sproveden probni popis na teritoriji cijele BiH. Popisivači su, kada je riječ o Republici Srpskoj, obišli i popisali sva domaćinstva locirana na teritoriji od 78 slučajno odabranih popisnih krugova, odnosno 70 seoskih i osam gradskih krugova i tom prilikom od ukupno 4.148 domaćinstva koja su prema popisu stanovništva iz 2013. postojala na području odabranih krugova popisali 2.762.

U Republičkom zavodu za statistiku, koji je partner u popisu sa federalnim zavodom i agencijom na nivou BiH, potvrđeno je za “Glas” da je u toku analiza procesa i podataka prikupljenih u okviru probnog popisa.

Rezultati će prije svega poslužiti za analizu cijelog procesa pripreme i realizacije probnog popisa, na osnovu koje će biti eliminisati nedostaci te obezbijediti nesmetanu realizaciju punog popisa planiranog za zadnje tromjesečje 2023, s ciljem dobijanja kvalitetnih i sa EU regulativama usklađenih statističkih pokazatelja iz oblasti poljoprivrede.

- Sva metodološka i organizaciona dokumenta koja su u nadležnosti statističkih institucija u BiH, a koja su neophodna za uspješnu pripremu i realizaciju popisa poljoprivrede, su usaglašena i u završnoj su fazi. Za uspješno sprovođenje popisa u oktobru i novembru sljedeće godine Savjet ministara BiH je već trebalo da usvoji informaciju o potrebi otpočinjanja priprema za popis i formira radnu grupu nadležnu za pripremu i usvajanje brojnih strateških dokumenta, uključujući i pravni okvir na nivou BiH, koji je neophodan za uspješnu realizaciju budućeg popisa. Početak sljedeće godine je posljednji momenat za ove aktivnosti - istakli su u Zavodu.

Slično odgovaraju i iz Agencije za statistiku BiH, odakle su potvrdili da su već uputili i zahtjev za ekspertsku pomoć Delegaciji EU u BiH, koji je u proceduri odobravanja.

- Nakon mišljenja svih institucija koje će učestvovati u popisu, u decembru lani smo dostavili usaglašenu informaciju i prijedlog odluke na postupanje Savjetu ministara. Dokumenta su nekoliko puta bila na dnevnom redu sjednica Savjeta, koje nisu održane, tako da čekamo njihove zaključke da bismo mogli u skladu s njima postupati - navedeno je za “Glas” u ovoj agenciji.

Početak priče o prebrojavanju bio je u znaku suprotstavljenih stavova Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku, iz kojih su ukazivali na to da je za popis potreban zakon o poljoprivredi BiH, što su kategorično odbacivali predstavnici Zavoda za statistiku RS, ukazujući na to da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta i da je sve moguće završiti na osnovu jedinstvene metodologije.

Ipak na kasnijim sastancima usaglašene su određene stvari i zaključeno da je potreban popis koji će pružiti uvid u stvarno stanje u tom sektoru, od broja gazdinstava, raspoložive površine, strukture posjeda, kvaliteta, starosti mehanizacije, da bi poljoprivredna politika mogla biti planirana.

Nadležnosti

Na značaj popisa poljoprivrede u BiH ukazali su već ranije i nadležni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, uz poruku da očekuju da će i institucije na nivou BiH svoj dio posla završiti što prije.

- Popis će pokazati pravo stanje u ovoj oblasti - podvukli su u Ministarstvu poljoprivrede RS i naglasili da sa popisom neće biti nikakvog prenosa nadležnosti, kako su zagovarale statističke institucije iz Sarajeva, jer poljoprivreda ostaje u nadležnosti entiteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana