Споменик на Казанима без помена убијених Срба и злочинаца, по мјери генерала такозване Армије РБиХ

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Чланови делегације Удружења генерала Армије РБиХ дали су на данашњем пуну подршку градоначелници Сарајева Бењамини Карић у њеним ставовима и активностима на изради спомен-обиљежја на Казанима.

Градско вијеће Сарајева је крајем септембра усвојило нацрт за градњу овог споменика. Нацртом је предвиђено да на споменику стоји текст: „Заувијек ћемо се, с тугом и поштовањем, сјећати наших убијених суграђана“. Потом би била исписана имена и презимена убијених.

Након што је јавност информисана о овоме, велики је број оних, углавном из Републике Српске који сматрају да предложени текст није адекватан, односно упозоравају да мора бити наглашено ко су убијени и ко их је убио.

Градњу спомен-обиљежја предложила је Карићева (СДП), која је по преузимању градоначелничке позиције поручила да ће споменик бити изграђен.

За злочине на Казанима, на казне од 10 мјесеци до шест година затвора до сада је осуђено 14 војника такозване Армије РБиХ.

Злочин су починили припадници 10. брдске бригаде под командом Мушана Топаловића Цаце.

Након посјете градоначелници Сарајева, генерали такозване Армије РБиХ саопштили су да „сматрају да су намјере о изради споменика као и његов садржај потпуно исправни те да садрже све податке“.

-Става смо да су све одлуке и намјера, које је градоначелница изнијела по овом питању, апсолутно исправне и ми их подржавамо. Такође, предложени облик и садржај спомен обиљежја је у потпуности исправан и садржи све потребне податке. Истакнуто је, с наше стране, да су починиоци тог дјела у најтежој ратној 1993. години, по наређењу тадашњег државног и војног руководства, одмах суђени и пресуђени - наводи се у саопштању након састанка, преноси Кликс.

Генерали су поручили да је „Армија Републике БиХ чинила све да сачува своје достојанство“.

-Армија РБиХ и њено руководству су и у годинама када смо се борили да одбранимо Босну и Херцеговину и њене народе од агресије, све чинила да сачува своју част и достојанство. Изразили смо своју резигнираност ставовима појединаца који су својим јавним наступима жељели да утјичу на градоначелницу Карић у својој накани да се реализује изградња овога и оваквог спомен-обиљежја - закључили су генерали.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је раније да се предложеним спомен-обиљежјем на Требевићу омаловажавају жртве, јер се не наводи да је ријеч о Србима и од чије руке су побијени.

И предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић је по усвајању нацрта нагласио да је овакав споменик апсолутно неприхватљив и увредљив за представнике српског народа.

Наша странка незадовољна је приједлогом текста који би требао бити исписан на споменику посвећен убијеним грађанима српске националности на Казанима код Сарајева и траже да се јасно истакне да су убијени и ко их је убио.

Вијећници Наше странке, која чини парламентарну већину у Градском вијећу Сарајева, иницирали су измјене овог текста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана