Spomenik na Kazanima bez pomena ubijenih Srba i zločinaca, po mjeri generala takozvane Armije RBiH

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Članovi delegacije Udruženja generala Armije RBiH dali su na današnjem punu podršku gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić u njenim stavovima i aktivnostima na izradi spomen-obilježja na Kazanima.

Gradsko vijeće Sarajeva je krajem septembra usvojilo nacrt za gradnju ovog spomenika. Nacrtom je predviđeno da na spomeniku stoji tekst: „Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana“. Potom bi bila ispisana imena i prezimena ubijenih.

Nakon što je javnost informisana o ovome, veliki je broj onih, uglavnom iz Republike Srpske koji smatraju da predloženi tekst nije adekvatan, odnosno upozoravaju da mora biti naglašeno ko su ubijeni i ko ih je ubio.

Gradnju spomen-obilježja predložila je Karićeva (SDP), koja je po preuzimanju gradonačelničke pozicije poručila da će spomenik biti izgrađen.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika takozvane Armije RBiH.

Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Nakon posjete gradonačelnici Sarajeva, generali takozvane Armije RBiH saopštili su da „smatraju da su namjere o izradi spomenika kao i njegov sadržaj potpuno ispravni te da sadrže sve podatke“.

-Stava smo da su sve odluke i namjera, koje je gradonačelnica iznijela po ovom pitanju, apsolutno ispravne i mi ih podržavamo. Takođe, predloženi oblik i sadržaj spomen obilježja je u potpunosti ispravan i sadrži sve potrebne podatke. Istaknuto je, s naše strane, da su počinioci tog djela u najtežoj ratnoj 1993. godini, po naređenju tadašnjeg državnog i vojnog rukovodstva, odmah suđeni i presuđeni - navodi se u saopštanju nakon sastanka, prenosi Kliks.

Generali su poručili da je „Armija Republike BiH činila sve da sačuva svoje dostojanstvo“.

-Armija RBiH i njeno rukovodstvu su i u godinama kada smo se borili da odbranimo Bosnu i Hercegovinu i njene narode od agresije, sve činila da sačuva svoju čast i dostojanstvo. Izrazili smo svoju rezigniranost stavovima pojedinaca koji su svojim javnim nastupima željeli da utjiču na gradonačelnicu Karić u svojoj nakani da se realizuje izgradnja ovoga i ovakvog spomen-obilježja - zaključili su generali.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je ranije da se predloženim spomen-obilježjem na Trebeviću omalovažavaju žrtve, jer se ne navodi da je riječ o Srbima i od čije ruke su pobijeni.

I predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović je po usvajanju nacrta naglasio da je ovakav spomenik apsolutno neprihvatljiv i uvredljiv za predstavnike srpskog naroda.

Naša stranka nezadovoljna je prijedlogom teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećen ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva i traže da se jasno istakne da su ubijeni i ko ih je ubio.

Vijećnici Naše stranke, koja čini parlamentarnu većinu u Gradskom vijeću Sarajeva, inicirali su izmjene ovog teksta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana