Сједница о ХЕ “Бук Бијела” није одржана, на потезу Уставни суд: Члановима комисије везане руке

В. К. С.
Сједница о ХЕ “Бук Бијела” није одржана, на потезу Уставни суд: Члановима комисије везане руке

БАЊАЛУКА - Заједничка комисија за концесије БиХ јуче због недостатка кворума није искористила посљедњу шансу да заузме став о изградњи хидроелектране “Бук Бијела” на Дрини, како је затражио Уставни суд БиХ.

Предсједавајући те комисије Миломир Амовић истакао је за “Глас Српске” да је члан Менсур Шехагић, који је раније покренуо спор у Суду БиХ због рјешења о именовању у то радно тијело, обавијестио остале чланове да је на боловању, тако да није било могуће засједати јер је потребно да свих седам чланова буде присутно.

- Одржали смо само радни састанак. Уставни суд ћемо обавијестити да нисмо успјели у року да ријешимо спорна питања у вези са додјелом концесија јер није било кворума, а било је жалби и осталог. Практично нема смисла да наставимо рад док Уставни суд, евентуално, не продужи рок за рјешавање спора у вези са “Бук Бијелом”, јер ако не продужи, он преузима предмет - каже Амовић који сматра да су оправдане сумње да је један члан Заједничке комисије све смишљено радио.  

Уставни суд БиХ је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ из ФБиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске у вези са пројектом ХЕ, који заједнички настоје да спроведу у дјело Српска и Србија, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму.

Комисији за концесије БиХ је наложено да, у својству Заједничке комисије, у коју су рјешењима предложени чланови из комисија са нивоа БиХ и Српске, њих укупно седам, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања одлуке ријеши спорна питања настала у вези са додјелом концесија. Тај рок истиче данас, а у Уставном суду БиХ су “Гласу Српске” потврдили да ће став о захтјеву за продужење рока донијети на пленарној сједници. Засједање се, према плану рада, очекује 2. и 3. децембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана