Sjednica o HE “Buk Bijela” nije održana, na potezu Ustavni sud: Članovima komisije vezane ruke

V. K. S.
Sjednica o HE “Buk Bijela” nije održana, na potezu Ustavni sud: Članovima komisije vezane ruke

BANjALUKA - Zajednička komisija za koncesije BiH juče zbog nedostatka kvoruma nije iskoristila posljednju šansu da zauzme stav o izgradnji hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, kako je zatražio Ustavni sud BiH.

Predsjedavajući te komisije Milomir Amović istakao je za “Glas Srpske” da je član Mensur Šehagić, koji je ranije pokrenuo spor u Sudu BiH zbog rješenja o imenovanju u to radno tijelo, obavijestio ostale članove da je na bolovanju, tako da nije bilo moguće zasjedati jer je potrebno da svih sedam članova bude prisutno.

- Održali smo samo radni sastanak. Ustavni sud ćemo obavijestiti da nismo uspjeli u roku da riješimo sporna pitanja u vezi sa dodjelom koncesija jer nije bilo kvoruma, a bilo je žalbi i ostalog. Praktično nema smisla da nastavimo rad dok Ustavni sud, eventualno, ne produži rok za rješavanje spora u vezi sa “Buk Bijelom”, jer ako ne produži, on preuzima predmet - kaže Amović koji smatra da su opravdane sumnje da je jedan član Zajedničke komisije sve smišljeno radio.  

Ustavni sud BiH je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz FBiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, u koju su rješenjima predloženi članovi iz komisija sa nivoa BiH i Srpske, njih ukupno sedam, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke riješi sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija. Taj rok ističe danas, a u Ustavnom sudu BiH su “Glasu Srpske” potvrdili da će stav o zahtjevu za produženje roka donijeti na plenarnoj sjednici. Zasjedanje se, prema planu rada, očekuje 2. i 3. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana