Симо Тушевљак, дугогодишњи инспектор МУП-а РС: Само код нас џелати дижу споменик жртвама

Вељко Зељковић
Симо Тушевљак, дугогодишњи инспектор МУП-а РС: Само код нас џелати дижу споменик жртвама

Ово је први пут у свјетској историји да џелати одлуче да подигну споменик онима које су убили, а што је срамно и недопустиво, поготово јер се на тај начин покушава прикрити ратни злочин над сарајевским Србима.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” дугогодишњи главни инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске за истраге кривичног дјела ратног злочина Симо Тушевљак, поводом одржавања данашње сједнице Градског вијећа Сарајева, а на којој би требало да буде размотрен приједлог градоначелнице Бењамине Карић о изградњи спомен-обиљежја на Казанима посвећеног убијеним сарајевским цивилима, углавном српске националности, у периоду од 1992. до 1993. године.

- Замислите ситуацију да су се Нијемци послије Другог свјетског рата одлучили да подигну споменик онима које су убили. Наравно да то нису учинили. Градске власти Сарајева су пак прешле ту линију, а намјера им је да минимизирају злочине које је тзв. АБиХ починила у овом граду - истакао је Тушевљак. 

ГЛАС: Предложено је да то спомен-обиљежје буде без крста, али и имена оних који су тај стравичан злочин починили. Уколико то прође, може ли се рећи да ће сарајевски Срби на овај начин доживјети двоструку голготу - ратну и поратну?

ТУШЕВЉАК: Као прво, ово није ништа друго до покушај прикривања злочина на Казанима, али и свих других који су се десили у Сарајеву. Послије Другог свјетског рата на овим нашим просторима су постављане спомен-плоче убијенима, а на којима је писало - “жртве фашистичког терора”. А тачно се знало ко су жртве, а ко извршиоци. Намјерно је изостављено. И сада се слично покушава урадити, прикрити како је тај злочин био организован ради стварања етничког чистог Сарајева. Како би се у очима свјетске јавности опрали и приказали у позитивном свјетлу, али и прикрили ту једну злочиначку ратну политику, а која је за крајњи циљ имала да се Сарајево у потпуности етнички очисти, што им је на крају и пошло за руком, сарајевске власти сада као дижу некакав споменик на Казанима. То је страшно. Изругују се српским жртвама.

ГЛАС: Да ли ће икада бити утврђен тачан број жртава, те да ли су тачне тврдње да су посмртни остаци премјештани и скривани?

ТУШЕВЉАК: Када је крајем 1993. и почетком 1994. године извршена прва ексхумација са локалитета Казани, евидентирано је више од 100 посмртних остатака, а међу њима је био и одређени број припадника АБиХ, а који су били Срби. И њих су убијали и бацали тамо. Поједине породице су тада идентификовале своје најмилије, али оне ни до данас нису успјеле доћи до тих тијела, до костију, како би их могли сахранити. Нестала су. Тачан број убијених Срба на Казанима вјероватно никада неће бити утврђен, а поготово јер су они послије тога ту јаму затрпали тонама смећа и бетоном. То је политика која је вођена и у Хрватској, у којој су јаме у које су бацане српске жртве.   

ГЛАС: За колико се људи још трага и очекујете ли да се једног дана открије истина о њима?

ТУШЕВЉАК: Мислим да се ради о бројци која је већа од 300. МУП РС је покушао да задокументује све ратне злочине и тај материјал, са кривичним пријавама, послат је на адресу Тужилаштва БиХ, али и Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву. Ти предмети не могу застарјети и надам да ће једног дана бар дио тих који су починили ратне злочине над Србима у Сарајеву одговарати за своја злодјела. А сав тај материјал који смо прикупили на најбољи начин илуструје сву голготу и страдање српских цивила у Сарајеву, а међу којима је било и жена и дјеце.

Злочинци добили одликовања

ГЛАС: Да ли су сви одговорни за овај злочин изведени пред лице правде?

ТУШЕВЉАК: Не. Појединци су осуђени, али је један дио њих помилован од стране Алије Изетбеговића 1995. и 1996. године. Многи од тих злочинаца су чак одликовани и данас се налазе на одређеним значајним функцијама. Како ствари данас стоје, не вјерујем да ће након 30 година неко од њих одговарати за своја злодјела и да ће правда у случају “Казани” бити задовољена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана