Simo Tuševljak, dugogodišnji inspektor MUP-a RS: Samo kod nas dželati dižu spomenik žrtvama

Veljko Zeljković
Simo Tuševljak, dugogodišnji inspektor MUP-a RS: Samo kod nas dželati dižu spomenik žrtvama

Ovo je prvi put u svjetskoj istoriji da dželati odluče da podignu spomenik onima koje su ubili, a što je sramno i nedopustivo, pogotovo jer se na taj način pokušava prikriti ratni zločin nad sarajevskim Srbima.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” dugogodišnji glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za istrage krivičnog djela ratnog zločina Simo Tuševljak, povodom održavanja današnje sjednice Gradskog vijeća Sarajeva, a na kojoj bi trebalo da bude razmotren prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić o izgradnji spomen-obilježja na Kazanima posvećenog ubijenim sarajevskim civilima, uglavnom srpske nacionalnosti, u periodu od 1992. do 1993. godine.

- Zamislite situaciju da su se Nijemci poslije Drugog svjetskog rata odlučili da podignu spomenik onima koje su ubili. Naravno da to nisu učinili. Gradske vlasti Sarajeva su pak prešle tu liniju, a namjera im je da minimiziraju zločine koje je tzv. ABiH počinila u ovom gradu - istakao je Tuševljak. 

GLAS: Predloženo je da to spomen-obilježje bude bez krsta, ali i imena onih koji su taj stravičan zločin počinili. Ukoliko to prođe, može li se reći da će sarajevski Srbi na ovaj način doživjeti dvostruku golgotu - ratnu i poratnu?

TUŠEVLjAK: Kao prvo, ovo nije ništa drugo do pokušaj prikrivanja zločina na Kazanima, ali i svih drugih koji su se desili u Sarajevu. Poslije Drugog svjetskog rata na ovim našim prostorima su postavljane spomen-ploče ubijenima, a na kojima je pisalo - “žrtve fašističkog terora”. A tačno se znalo ko su žrtve, a ko izvršioci. Namjerno je izostavljeno. I sada se slično pokušava uraditi, prikriti kako je taj zločin bio organizovan radi stvaranja etničkog čistog Sarajeva. Kako bi se u očima svjetske javnosti oprali i prikazali u pozitivnom svjetlu, ali i prikrili tu jednu zločinačku ratnu politiku, a koja je za krajnji cilj imala da se Sarajevo u potpunosti etnički očisti, što im je na kraju i pošlo za rukom, sarajevske vlasti sada kao dižu nekakav spomenik na Kazanima. To je strašno. Izruguju se srpskim žrtvama.

GLAS: Da li će ikada biti utvrđen tačan broj žrtava, te da li su tačne tvrdnje da su posmrtni ostaci premještani i skrivani?

TUŠEVLjAK: Kada je krajem 1993. i početkom 1994. godine izvršena prva ekshumacija sa lokaliteta Kazani, evidentirano je više od 100 posmrtnih ostataka, a među njima je bio i određeni broj pripadnika ABiH, a koji su bili Srbi. I njih su ubijali i bacali tamo. Pojedine porodice su tada identifikovale svoje najmilije, ali one ni do danas nisu uspjele doći do tih tijela, do kostiju, kako bi ih mogli sahraniti. Nestala su. Tačan broj ubijenih Srba na Kazanima vjerovatno nikada neće biti utvrđen, a pogotovo jer su oni poslije toga tu jamu zatrpali tonama smeća i betonom. To je politika koja je vođena i u Hrvatskoj, u kojoj su jame u koje su bacane srpske žrtve.   

GLAS: Za koliko se ljudi još traga i očekujete li da se jednog dana otkrije istina o njima?

TUŠEVLjAK: Mislim da se radi o brojci koja je veća od 300. MUP RS je pokušao da zadokumentuje sve ratne zločine i taj materijal, sa krivičnim prijavama, poslat je na adresu Tužilaštva BiH, ali i Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu. Ti predmeti ne mogu zastarjeti i nadam da će jednog dana bar dio tih koji su počinili ratne zločine nad Srbima u Sarajevu odgovarati za svoja zlodjela. A sav taj materijal koji smo prikupili na najbolji način ilustruje svu golgotu i stradanje srpskih civila u Sarajevu, a među kojima je bilo i žena i djece.

Zločinci dobili odlikovanja

GLAS: Da li su svi odgovorni za ovaj zločin izvedeni pred lice pravde?

TUŠEVLjAK: Ne. Pojedinci su osuđeni, ali je jedan dio njih pomilovan od strane Alije Izetbegovića 1995. i 1996. godine. Mnogi od tih zločinaca su čak odlikovani i danas se nalaze na određenim značajnim funkcijama. Kako stvari danas stoje, ne vjerujem da će nakon 30 godina neko od njih odgovarati za svoja zlodjela i da će pravda u slučaju “Kazani” biti zadovoljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana