Шешић: Што прије измијенити Закон о борцима

Срна
Шешић: Што прије измијенити Закон о борцима

БАЊАЛУКА- Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић рекао је данас у Бањалуци да што прије треба измијенити Закон о борцима Српске тако да, између осталог, са 10 КМ буде вреднован сваки њихов мјесец проведен у одбрамбено-отаџбинском рату.

- И на такав начин треба покушати помоћи демобилисаним борцима јер се добар дио њих налази на рубу егзистенције, а одбранили су Српску - рекао је Шешић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је најавио да ће у наредном периоду разговарати са ресорним министром и руководством Борачке организације Српске и питати их шта ће урадити у вези са проблемима борачког додатка и људима који имају посттрауматски стресни поремећај.

Шешић је рекао да су многи борци незадовољни комуникацијом и третманом локалних борачких организација када је ријеч о проблемима са којима се сусрећу и остваривањем својих права.

Он је најавио да ће дати своју верзију измјена Закона о борцима, али да је јако битно да се то уради у сарадњи са институцијама Српске како би се сачинио што квалитетнији акт.

- Борци, између осталог, траже нову категоризацију бораца и да се испита свачији ратни стаж. А борачки додатак је полазна основа да се у старту помогне борцима, посебно онима који су у то вријеме били млади. Ово није ствар политике и политикантства, већ да се помогне борцима - рекао је Шешић.

Када је ријеч о најновијим апелацијама Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске Уставном суду БиХ, међу којима је и она на Закон о шумама Српске, Шешић је рекао да је посљедњих година било мноштво таквих, неоснованих апелација.

- Чини ми се да се злоупотребљава Вијеће народа и да се витални национални интерес Бошњака покреће за све и свашта. Тиме се отежава рад и оспоравају институције Републике Српске и сама Српска у жељи да се то пренесе на ниво БиХ. Тиме се морамо стручно позабавити и постићи општи консензус. Биће тешко укинути Вијеће народа, али ако то не може, дајте да се то што боље дефинише да не би било поменутих злоупотреба - рекао је Шешић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана