СДА ставља шапу на правосуђе

Дарко Момић
СДА ставља шапу на правосуђе

САРАЈЕВО - Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) изрекла је јуче “јавну опомену” предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу због нарушавања угледа носиоца правосудне функције и давања непотпуних података о имовини.

Само седам дана раније дисциплинска комисија разријешила је дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић због немара или непажње у вршењу службених дужности. Послије ова два случаја у јавности се оправдано поставља питање какве су то правосудне институције на нивоу БиХ чији се челни људи дисциплински гоне и разрјешавају дужности. Према тврдњама нашег саговорника одлично упућеног у стање у правосуђу, казна која је изречена Дебевцу непримјерено је блага у односу на досадашњу праксу дисциплинске комисије и представља крунски доказ да правосуђе на нивоу БиХ не може да се отме из политичких раља.

- Правосуђе на нивоу БиХ послије формирања и почетка рада Суда и Тужилаштва БиХ 2002. и 2003. године било је под пуном контролом странаца. Послије попуштања страних канџи и одласка страних судија и тужилаца, највећи утицај на те институције имале су три највеће странке СНСД, ХДЗ и СДА, а након што је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија послије огромног притиска поднио оставку на ту функцију, своју шапу над правосуђе ставља СДА која жели пуну контролу. Сви они који вјерују да се иза дисциплинских казни изречених Тадићевој, а сада и Дебевцу крије борба за независно и ефикасно правосуђе налазе се у огромној заблуди - тврди наш саговорник.

У прилог његовој тврдњи иде и јучерашња реакција Милана Тегелтије на дисциплинску казну изречену предсједнику Суда БиХ.

- Кад СДА узме ВСТС, не потруди се ни да направи привид да макар издалека личи на принципијелност и законитост. СДА одмах иде ђоном и направи спрдњу од институције. РС ће се већ некако с тим изнијети, а за оне у Сарајеву који нису СДА - тражили сте гледајте. А гледаћете Бакиров беглук - написао је на “Твитеру” Тегелтија, који је савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Народни посланик и члан Одбора за политички систем, правосуђе и управу Народне скупштине Републике Српске Небојша Марић каже да само слијепци не виде да су све тзв. правосудне институције у Сарајеву у ствари политички инструменти.

- Суд и Тужилаштво БиХ су недејтонске институције и од свог формирања су у служби политике, а о политичком и антисрпском карактеру Уставног суда БиХ не треба трошити ријечи, јер је сам себи наметнуо ту етикету. Гордана Тадић очигледно није била довољно антисрпски настројени па је то платила функцијом, док је Ранко Дебевец, који је крио своје држављанство и имовину у Шпанији, али није крио пријатељске односе са директором ОБА Османом Мехмедагићем и СДА, кажњен само опоменом. Све то иде у прилог тврдњама да се преко тзв. правосудних институција БиХ припрема хајка на Србе - каже Марић.

Двоструки аршини

И поједини сарајевски медији пренијели су јуче да дисциплинска комисија ВСТС БиХ има двоструке аршине - један за главног тужиоца Гордану Тадић, а други за предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца.

- Очигледно је да је директор ОБА Осман Мехмедагић, кога је Дебевец спасио у више наврата током судских процеса, све завршио са уцијењеном главном дисциплинском тужитељицом Аленом Курспахић-Надаревић, јер је она уз помоћ Дебевца и Мехмедагића спасила од кривичне одговорности свог оца који је аутомобилом на тротоару усмртио пјешака Салку Џаферовића - пренио је сарајевски портал “Прессмедиа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана