SDA stavlja šapu na pravosuđe

Darko Momić
SDA stavlja šapu na pravosuđe

SARAJEVO - Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) izrekla je juče “javnu opomenu” predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu zbog narušavanja ugleda nosioca pravosudne funkcije i davanja nepotpunih podataka o imovini.

Samo sedam dana ranije disciplinska komisija razriješila je dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti. Poslije ova dva slučaja u javnosti se opravdano postavlja pitanje kakve su to pravosudne institucije na nivou BiH čiji se čelni ljudi disciplinski gone i razrješavaju dužnosti. Prema tvrdnjama našeg sagovornika odlično upućenog u stanje u pravosuđu, kazna koja je izrečena Debevcu neprimjereno je blaga u odnosu na dosadašnju praksu disciplinske komisije i predstavlja krunski dokaz da pravosuđe na nivou BiH ne može da se otme iz političkih ralja.

- Pravosuđe na nivou BiH poslije formiranja i početka rada Suda i Tužilaštva BiH 2002. i 2003. godine bilo je pod punom kontrolom stranaca. Poslije popuštanja stranih kandži i odlaska stranih sudija i tužilaca, najveći uticaj na te institucije imale su tri najveće stranke SNSD, HDZ i SDA, a nakon što je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija poslije ogromnog pritiska podnio ostavku na tu funkciju, svoju šapu nad pravosuđe stavlja SDA koja želi punu kontrolu. Svi oni koji vjeruju da se iza disciplinskih kazni izrečenih Tadićevoj, a sada i Debevcu krije borba za nezavisno i efikasno pravosuđe nalaze se u ogromnoj zabludi - tvrdi naš sagovornik.

U prilog njegovoj tvrdnji ide i jučerašnja reakcija Milana Tegeltije na disciplinsku kaznu izrečenu predsjedniku Suda BiH.

- Kad SDA uzme VSTS, ne potrudi se ni da napravi privid da makar izdaleka liči na principijelnost i zakonitost. SDA odmah ide đonom i napravi sprdnju od institucije. RS će se već nekako s tim iznijeti, a za one u Sarajevu koji nisu SDA - tražili ste gledajte. A gledaćete Bakirov begluk - napisao je na “Tviteru” Tegeltija, koji je savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Narodni poslanik i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Marić kaže da samo slijepci ne vide da su sve tzv. pravosudne institucije u Sarajevu u stvari politički instrumenti.

- Sud i Tužilaštvo BiH su nedejtonske institucije i od svog formiranja su u službi politike, a o političkom i antisrpskom karakteru Ustavnog suda BiH ne treba trošiti riječi, jer je sam sebi nametnuo tu etiketu. Gordana Tadić očigledno nije bila dovoljno antisrpski nastrojeni pa je to platila funkcijom, dok je Ranko Debevec, koji je krio svoje državljanstvo i imovinu u Španiji, ali nije krio prijateljske odnose sa direktorom OBA Osmanom Mehmedagićem i SDA, kažnjen samo opomenom. Sve to ide u prilog tvrdnjama da se preko tzv. pravosudnih institucija BiH priprema hajka na Srbe - kaže Marić.

Dvostruki aršini

I pojedini sarajevski mediji prenijeli su juče da disciplinska komisija VSTS BiH ima dvostruke aršine - jedan za glavnog tužioca Gordanu Tadić, a drugi za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

- Očigledno je da je direktor OBA Osman Mehmedagić, koga je Debevec spasio u više navrata tokom sudskih procesa, sve završio sa ucijenjenom glavnom disciplinskom tužiteljicom Alenom Kurspahić-Nadarević, jer je ona uz pomoć Debevca i Mehmedagića spasila od krivične odgovornosti svog oca koji je automobilom na trotoaru usmrtio pješaka Salku Džaferovića - prenio je sarajevski portal “Pressmedia”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana