Шаровић ближи челу Комисије за контролу рада ОБА

Жељка Домазет
Шаровић ближи челу Комисије за контролу рада ОБА

САРАЈЕВО - Предсједавајући једне од најважнијих заједничких комисија Парламента БиХ, оне за контролу рада Обавјештајно-безбједносне агенције, требало би да буде изабран у четвртак, а још није извјесно да ли ће та позиција припасти Мирку Шаровићу из СДС-а или Нермину Никшићу из СДП-а.

Представнички дом и Дом народа ПСБиХ за чланове ове комисије изабрали су посланике Златана Бегића (ДФ), Предрага Кожула (ХДЗ БиХ), Нермина Никшића (СДП), Сафета Софтића (СДА), Ненада Стевандића (Уједињена Српска) и Мирка Шаровића (СДС), те делегате Муниба Јусуфовића (СББ), Средоја Новића (СНСД), Марину Пендеш (ХДЗ БиХ), Асима Сарајлића (СДА), Баришу Чолака (ХДЗ БиХ) и Николу Шпирића (СНСД).

Закон о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ јасно наводи да на мјесто предсједавајућег не може бити изабран посланик или делегат који је дио владајуће коалиције на нивоу институција БиХ. То у преводу значи да овој комисији не могу предсједавати парламентарци из реда СДА, ХДЗ-а, СНСД-а, Уједињене Српске, СББ-а и ДФ-а.

Предсједавајући Клуба СДП-а Саша Магазиновић рекао је за "Глас Српске" да је СДП странка која има највећи број посланика и највећи резултат и када је ријеч о опозиционим странкама, те да стога сматра да овој странци треба да припадне мјесто предсједавајућег.

- Како позиција предсједавајућег у овој комисији припада  опозиционој странци, сматрам да наш кандидат Нермин Никшић треба да буде предсједавајући. Ми смо у више наврата то јавно говорили на СДП-у. Како ће се друге странке према том нашем захтјеву односити, видјећемо на самој сједници комисије - казао је Магазиновић.

У медијима су се појавиле и спекулације да би на мјесто предсједавајућег могао бити изабран и Мирко Шаровић из СДС-а и да би СДА врло радо њега видјела на тој позицији.

Шаровић је на питање "Гласа Српске" да ли ће он бити предсједавајући ове комисије, с обзиром на то да је у прошлом мандату као замјеник предсједавајућег Савјета министара био у Извршно-обавјештајном одбору, кратко одговорио да не зна.

- Не знам. О томе гласају сви чланови комисије - рекао је Шаровић.

СДП у Представничком дому има четири посланика, док СДС има двојицу у клубу у коме заједно дјелује и са још два посланика ПДП-а.

Избор директора

Након конституисања ове комисије очекује се да ће предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, у складу са законским овлашћењима, започети процедуру избора генералног директора, замјеника директора и главног инспектора ОБА, с обзиром на то да је генералном директору Осману Мехмедагићу, замјенику генералног директора Трифку Бухи и главном инспектору Дамиру Беванди мандат истекао 19. новембра 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана