Šarović bliži čelu Komisije za kontrolu rada OBA

Željka Domazet
Šarović bliži čelu Komisije za kontrolu rada OBA

SARAJEVO - Predsjedavajući jedne od najvažnijih zajedničkih komisija Parlamenta BiH, one za kontrolu rada Obavještajno-bezbjednosne agencije, trebalo bi da bude izabran u četvrtak, a još nije izvjesno da li će ta pozicija pripasti Mirku Šaroviću iz SDS-a ili Nerminu Nikšiću iz SDP-a.

Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH za članove ove komisije izabrali su poslanike Zlatana Begića (DF), Predraga Kožula (HDZ BiH), Nermina Nikšića (SDP), Safeta Softića (SDA), Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) i Mirka Šarovića (SDS), te delegate Muniba Jusufovića (SBB), Sredoja Novića (SNSD), Marinu Pendeš (HDZ BiH), Asima Sarajlića (SDA), Barišu Čolaka (HDZ BiH) i Nikolu Špirića (SNSD).

Zakon o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH jasno navodi da na mjesto predsjedavajućeg ne može biti izabran poslanik ili delegat koji je dio vladajuće koalicije na nivou institucija BiH. To u prevodu znači da ovoj komisiji ne mogu predsjedavati parlamentarci iz reda SDA, HDZ-a, SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SBB-a i DF-a.

Predsjedavajući Kluba SDP-a Saša Magazinović rekao je za "Glas Srpske" da je SDP stranka koja ima najveći broj poslanika i najveći rezultat i kada je riječ o opozicionim strankama, te da stoga smatra da ovoj stranci treba da pripadne mjesto predsjedavajućeg.

- Kako pozicija predsjedavajućeg u ovoj komisiji pripada  opozicionoj stranci, smatram da naš kandidat Nermin Nikšić treba da bude predsjedavajući. Mi smo u više navrata to javno govorili na SDP-u. Kako će se druge stranke prema tom našem zahtjevu odnositi, vidjećemo na samoj sjednici komisije - kazao je Magazinović.

U medijima su se pojavile i spekulacije da bi na mjesto predsjedavajućeg mogao biti izabran i Mirko Šarović iz SDS-a i da bi SDA vrlo rado njega vidjela na toj poziciji.

Šarović je na pitanje "Glasa Srpske" da li će on biti predsjedavajući ove komisije, s obzirom na to da je u prošlom mandatu kao zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara bio u Izvršno-obavještajnom odboru, kratko odgovorio da ne zna.

- Ne znam. O tome glasaju svi članovi komisije - rekao je Šarović.

SDP u Predstavničkom domu ima četiri poslanika, dok SDS ima dvojicu u klubu u kome zajedno djeluje i sa još dva poslanika PDP-a.

Izbor direktora

Nakon konstituisanja ove komisije očekuje se da će predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, započeti proceduru izbora generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OBA, s obzirom na to da je generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku generalnog direktora Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi mandat istekao 19. novembra 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana