Приједорски тест за опште изборе

Дар­ко Мо­мић
Приједорски тест за опште изборе

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Далибор Павловић поднио је јуче на захтјев лидера СНСД-а Милорада Додика неопозиву оставку на ову дужност чиме су почели да теку рокови за расписивање и одржавање пријевремених избора за првог човјека града на Сани.

Према Изборном закону, Централна изборна комисија БиХ дужна је након што заприми оставку на прописаном обрасцу да у року од 15 дана донесе одлуку о престанку мандата, а потом и одлуку о расписивању пријевремених избора којом се утврђује тачан датум њиховог одржавања.

- Пријевремени избори биће одржани у року од 90 дана од дана престанка мандата, а од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 30 нити више од 90 дана - каже закон.

У овом конкретном случају, а под претпоставком да ће Павловићева оставка поднесена на прописаном обрасцу у наредних седам дана бити запримљена у сједишту ЦИК-а у Сарајеву, то значи да би ЦИК до краја октобра морао да распише изборе. Уколико буде тако, бирачи у Приједору би могли на изборе најраније крајем новембра, а најкасније до краја јануара наредне године. По томе актуелна ситуација највише подсјећа на ону из јануара 2010. године када је опозиција на пријевременим изборима за начелника Билеће однијела побједу и на томе гајила самопоуздање за опште изборе у октобру те године на којима је доживјела пораз.

Према тврдњама нашег саговорника, одлично упућеног у дешавања на приједорској политичкој сцени, најреалнија претпоставка је да ће у трку за градоначелника Приједора два кандидата - један испред СНСД-а и њихових коалиционих партнера и други из редова опозиције, највјероватније из ДНС-а.

- Ситуација је специфична зато што се у скупштинској већини поред СНСД-а и њиховог одборника из реда националних мањина Андрије Вукотића, затим Уједињене Српске и СП-а, налазе и ПДП и СПС те одборници пробосанског Покрета за Приједор које предводи функционер ДФ-а Мирсад Даутовић. Они имају 19 одборника, док опозицију чини укупно 12 одборника ДНС-а, СДС-а, СДА и независни одборник Слађана Радаковић - објашњава наш саговорник.

Он додаје да ће бити веома интересантно посматрати како ће се понашати ПДП и СПС с обзиром на функције у локалној власти на којима су кадрови ових странака на основу коалиције са СНСД-ом.

- Кадрови ПДП-а су на челу комуналног предузећа, Ватрогасне јединице и Одјељења за финансије, док су Селакови социјалисти на челу Топлане, Аутотранспорта и Завода за изградњу, при чему се не рачунају кадрови ових странака у управним и надзорним одборима и на нижим позицијама. Питање је како ће се понијети, ако се буду морали одрећи тих функција како би подржали кандидата опозиције - објашњава наш извор.

Када је ријеч о СНСД-у, наставља он, ни у њиховим редовима не цвјетају руже, јер су подијељени на двије струје.

- Једну предводи предсједник приједорског СНСД-а и директор шумског газдинства Саша Бурсаћ, а другу директор ИРБ-а Дражен Врховац. Њих двојица и не крију међусобни антагонизам па се ријетко појављују на истим догађајима у Приједору. Уколико њих двојица не превазиђу разлике, а опозиција истакне само једног кандидата, поготово ако то буде актуелни шеф приједорског ДНС-а Горан Предојевић, опозиција ће бити у предности. Наравно, под условом да ПДП и СПС искрено подрже опозиционог кандидата - каже наш извор.

А да би могло бити тако најавио је предсједник ППД-а Бранислав Бореновић који је јуче рекао да је оставка градоначелника Приједора била једини логичан потез, истичући да након расписивања пријевремених избора очекујем да опозиција наступи јединствено.

- Очекујемо да сви заједно подржимо једног кандидата који ће радити у интересу Приједора и чувати дигнитет позиције првог човјека града - истакао је Бореновић.

Подсјећамо, Павловић је поднио оставку након што је то затражио његов страначки лидер Милорад Додик због низа Павловићевих компромитујућих фотографија које су се појавиле у јавности.

Трајање мандата

Према Изборном закону, мандат освојен на пријевременим изборима траје до редовног мандата за тај ниво власти. То значи да ће мандат градоначелника Приједора који у ту фотељу сједне послије пријевремених избора трајати до када и мандати начелника и градоначелника освојени на прошлогодишњим локалним изборима, односно до редовних локалних избора 2024. године. Још једна специфичност када су у питању пријевремени избори је то што бирачи регистровани за гласање у одсуству своје право гласа остварују лично, а не путем поште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана