Prijedorski test za opšte izbore

Dar­ko Mo­mić
Prijedorski test za opšte izbore

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović podnio je juče na zahtjev lidera SNSD-a Milorada Dodika neopozivu ostavku na ovu dužnost čime su počeli da teku rokovi za raspisivanje i održavanje prijevremenih izbora za prvog čovjeka grada na Sani.

Prema Izbornom zakonu, Centralna izborna komisija BiH dužna je nakon što zaprimi ostavku na propisanom obrascu da u roku od 15 dana donese odluku o prestanku mandata, a potom i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora kojom se utvrđuje tačan datum njihovog održavanja.

- Prijevremeni izbori biće održani u roku od 90 dana od dana prestanka mandata, a od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana - kaže zakon.

U ovom konkretnom slučaju, a pod pretpostavkom da će Pavlovićeva ostavka podnesena na propisanom obrascu u narednih sedam dana biti zaprimljena u sjedištu CIK-a u Sarajevu, to znači da bi CIK do kraja oktobra morao da raspiše izbore. Ukoliko bude tako, birači u Prijedoru bi mogli na izbore najranije krajem novembra, a najkasnije do kraja januara naredne godine. Po tome aktuelna situacija najviše podsjeća na onu iz januara 2010. godine kada je opozicija na prijevremenim izborima za načelnika Bileće odnijela pobjedu i na tome gajila samopouzdanje za opšte izbore u oktobru te godine na kojima je doživjela poraz.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika, odlično upućenog u dešavanja na prijedorskoj političkoj sceni, najrealnija pretpostavka je da će u trku za gradonačelnika Prijedora dva kandidata - jedan ispred SNSD-a i njihovih koalicionih partnera i drugi iz redova opozicije, najvjerovatnije iz DNS-a.

- Situacija je specifična zato što se u skupštinskoj većini pored SNSD-a i njihovog odbornika iz reda nacionalnih manjina Andrije Vukotića, zatim Ujedinjene Srpske i SP-a, nalaze i PDP i SPS te odbornici probosanskog Pokreta za Prijedor koje predvodi funkcioner DF-a Mirsad Dautović. Oni imaju 19 odbornika, dok opoziciju čini ukupno 12 odbornika DNS-a, SDS-a, SDA i nezavisni odbornik Slađana Radaković - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da će biti veoma interesantno posmatrati kako će se ponašati PDP i SPS s obzirom na funkcije u lokalnoj vlasti na kojima su kadrovi ovih stranaka na osnovu koalicije sa SNSD-om.

- Kadrovi PDP-a su na čelu komunalnog preduzeća, Vatrogasne jedinice i Odjeljenja za finansije, dok su Selakovi socijalisti na čelu Toplane, Autotransporta i Zavoda za izgradnju, pri čemu se ne računaju kadrovi ovih stranaka u upravnim i nadzornim odborima i na nižim pozicijama. Pitanje je kako će se ponijeti, ako se budu morali odreći tih funkcija kako bi podržali kandidata opozicije - objašnjava naš izvor.

Kada je riječ o SNSD-u, nastavlja on, ni u njihovim redovima ne cvjetaju ruže, jer su podijeljeni na dvije struje.

- Jednu predvodi predsjednik prijedorskog SNSD-a i direktor šumskog gazdinstva Saša Bursać, a drugu direktor IRB-a Dražen Vrhovac. Njih dvojica i ne kriju međusobni antagonizam pa se rijetko pojavljuju na istim događajima u Prijedoru. Ukoliko njih dvojica ne prevaziđu razlike, a opozicija istakne samo jednog kandidata, pogotovo ako to bude aktuelni šef prijedorskog DNS-a Goran Predojević, opozicija će biti u prednosti. Naravno, pod uslovom da PDP i SPS iskreno podrže opozicionog kandidata - kaže naš izvor.

A da bi moglo biti tako najavio je predsjednik PPD-a Branislav Borenović koji je juče rekao da je ostavka gradonačelnika Prijedora bila jedini logičan potez, ističući da nakon raspisivanja prijevremenih izbora očekujem da opozicija nastupi jedinstveno.

- Očekujemo da svi zajedno podržimo jednog kandidata koji će raditi u interesu Prijedora i čuvati dignitet pozicije prvog čovjeka grada - istakao je Borenović.

Podsjećamo, Pavlović je podnio ostavku nakon što je to zatražio njegov stranački lider Milorad Dodik zbog niza Pavlovićevih kompromitujućih fotografija koje su se pojavile u javnosti.

Trajanje mandata

Prema Izbornom zakonu, mandat osvojen na prijevremenim izborima traje do redovnog mandata za taj nivo vlasti. To znači da će mandat gradonačelnika Prijedora koji u tu fotelju sjedne poslije prijevremenih izbora trajati do kada i mandati načelnika i gradonačelnika osvojeni na prošlogodišnjim lokalnim izborima, odnosno do redovnih lokalnih izbora 2024. godine. Još jedna specifičnost kada su u pitanju prijevremeni izbori je to što birači registrovani za glasanje u odsustvu svoje pravo glasa ostvaruju lično, a ne putem pošte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana