Пресуда за “Силос” пала због удруженог злочиначког подухвата

Дарко Момић
Пресуда за “Силос” пала због удруженог злочиначког подухвата

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду којом су некадашњи предсједник Кризног штаба сарајевске општине Хаџићи Мустафа Ђелиловић и још седам оптужених за удружени злочиначки подухват и ратне злочине над српским и хрватским цивилима у логору “Силос”, касарни “Крупа” и Основној школи “9. мај” осуђени на укупно 60 година затвора.

Ово је изјавила адвокат Лејла Човић прецизирајући да је Апелационо вијеће које су чинили предсједавајући Милош Бабић и судије Сенадин Бекташевић и Тихомир Лукес предмет вратило на поновно суђење. Она је навела да је вијеће уважило жалбу Тужилаштва БиХ, као и жалбу одбране првооптуженог Мустафе Ђелиловића и шестооптуженог Халида Човића.

- Након што је укинута првостепена пресуда, главни претрес ће бити поново одржан пред Апелационим вијећем, односно пред судијама које су и донијеле рјешење о укидању првостепене пресуде - прецизирала је Човићева.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић који је на својој кожи осјетио страхоте сарајевских казамата каже да Срби не могу да очекују правду у БиХ, истичући да га чуди и то што је првостепена пресуда била осуђујућа.

- Све док у БиХ посљедњу ријеч имају високи представник и сљедбеници аустроугарске политике који Гаврила Принципа називају терористом и сматрају да су Срби злочинци који су окупирали БиХ, а да су сви остали жртве, Срби не могу да се надају правди - каже Дукић.

Он истиче да Суд и Тужилаштво БиХ у којем сједе судије и тужиоци који су током рата судили Србима заточеним у логору у касарни “Виктор Бубањ” не могу и неће Србима донијети правду.

За разлику од њега, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС Милорад Којић нешто је опрезнији и каже да је добро што је Апелационо вијеће поред жалбе одбране уважило и жалбу тужилаштва приликом доношења пресуде о поновном суђењу у овом предмету.

- Не бих ништа да говорим унапријед, јер не знам које је разлоге Апелационо вијеће навело као основ за одлуку о понављању суђења, али досадашња пракса правосуђа на нивоу БиХ ми даје за право да се плашим да ће нова пресуда бити у корист оптужених за злочине над Србима - каже Којић.

Он истиче да је овај случај специфичан по томе што је један од ријетких у којима се због злочина над Србима спомиње квалификација удружени злочиначки подухват.

- Ипак, опет упада у очи да дјело није квалификовано као злочин против човјечности за које је по КЗБиХ запријећена казна до 45 година затвора. Упркос свему, прошлогодишња пресуда којом су оптужени добили укупно 60 година затвора у Републици Српској је дочекана са одобравањем - каже Којић.

Укупно 60 година затвора

Суд БиХ је 5. јула прошле године због злочина у “Силосу”, касарни “Крупа” и Основној школи “9. мај” на подручју Хаџића на по 10 година затвора осудио бившег предсједника Кризног штаба ове општине Мустафу Ђелиловића и команданта Девете брдске бригаде Армије РБиХ Незира Казића. На по осам година осуђени су бивши начелник СЈБ Хаџићи Фадил Човић и управник “Силоса” Бећир Хујић. Бивши управник касарне “Крупа” Шериф Мешановић осуђен је на седам, командир полиције у Пазарићу Мирсад Шабић и замјеник управника “Силоса” Халид Човић на по шест година, а стражар Нермин Калембер на пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана