Presuda za “Silos” pala zbog udruženog zločinačkog poduhvata

Darko Momić
Presuda za “Silos” pala zbog udruženog zločinačkog poduhvata

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba sarajevske opštine Hadžići Mustafa Đelilović i još sedam optuženih za udruženi zločinački poduhvat i ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.

Ovo je izjavila advokat Lejla Čović precizirajući da je Apelaciono vijeće koje su činili predsjedavajući Miloš Babić i sudije Senadin Bektašević i Tihomir Lukes predmet vratilo na ponovno suđenje. Ona je navela da je vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva BiH, kao i žalbu odbrane prvooptuženog Mustafe Đelilovića i šestooptuženog Halida Čovića.

- Nakon što je ukinuta prvostepena presuda, glavni pretres će biti ponovo održan pred Apelacionim vijećem, odnosno pred sudijama koje su i donijele rješenje o ukidanju prvostepene presude - precizirala je Čovićeva.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić koji je na svojoj koži osjetio strahote sarajevskih kazamata kaže da Srbi ne mogu da očekuju pravdu u BiH, ističući da ga čudi i to što je prvostepena presuda bila osuđujuća.

- Sve dok u BiH posljednju riječ imaju visoki predstavnik i sljedbenici austrougarske politike koji Gavrila Principa nazivaju teroristom i smatraju da su Srbi zločinci koji su okupirali BiH, a da su svi ostali žrtve, Srbi ne mogu da se nadaju pravdi - kaže Dukić.

On ističe da Sud i Tužilaštvo BiH u kojem sjede sudije i tužioci koji su tokom rata sudili Srbima zatočenim u logoru u kasarni “Viktor Bubanj” ne mogu i neće Srbima donijeti pravdu.

Za razliku od njega, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS Milorad Kojić nešto je oprezniji i kaže da je dobro što je Apelaciono vijeće pored žalbe odbrane uvažilo i žalbu tužilaštva prilikom donošenja presude o ponovnom suđenju u ovom predmetu.

- Ne bih ništa da govorim unaprijed, jer ne znam koje je razloge Apelaciono vijeće navelo kao osnov za odluku o ponavljanju suđenja, ali dosadašnja praksa pravosuđa na nivou BiH mi daje za pravo da se plašim da će nova presuda biti u korist optuženih za zločine nad Srbima - kaže Kojić.

On ističe da je ovaj slučaj specifičan po tome što je jedan od rijetkih u kojima se zbog zločina nad Srbima spominje kvalifikacija udruženi zločinački poduhvat.

- Ipak, opet upada u oči da djelo nije kvalifikovano kao zločin protiv čovječnosti za koje je po KZBiH zaprijećena kazna do 45 godina zatvora. Uprkos svemu, prošlogodišnja presuda kojom su optuženi dobili ukupno 60 godina zatvora u Republici Srpskoj je dočekana sa odobravanjem - kaže Kojić.

Ukupno 60 godina zatvora

Sud BiH je 5. jula prošle godine zbog zločina u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” na području Hadžića na po 10 godina zatvora osudio bivšeg predsjednika Kriznog štaba ove opštine Mustafu Đelilovića i komandanta Devete brdske brigade Armije RBiH Nezira Kazića. Na po osam godina osuđeni su bivši načelnik SJB Hadžići Fadil Čović i upravnik “Silosa” Bećir Hujić. Bivši upravnik kasarne “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika “Silosa” Halid Čović na po šest godina, a stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana