Представници владајућих странака у РС о гласању у Парламенту БиХ: СДС и ПДП погазили закључке Народне скупштине

Срна
Представници владајућих странака у РС о гласању у Парламенту БиХ: СДС и ПДП погазили закључке Народне скупштине

БАЊАЛУКА- СДС и ПДП погазили су закључке Народне скупштине Републике Српске и подржали СДА гласањем у Парламенту БиХ да се по хитном поступку у процедуру упути Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у садашњем саставу, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Посланици у Представничком дому Парламента БиХ из СДС-а и ПДП-а данас су гласали за захтјев посланика Драгана Мектића (СДС) да буде размотрен Приједлог закона о престанку мандата ВСТС-а БиХ у садашњем саставу по хитном поступку.
Народна скупштина Републике Српске раније је донијела закључак којим су представници Републике Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.

Ковачевић је истакао да су СДС и ПДП погазили закључке Народне скупштине која је убједљивом већином српских посланика одлучила да представници Српске у заједничким институцијама не гласају.
- Оданост Народној скупштини, народу коме припадају и Републици, гдје су добили гласове, трајала је тачно девет дана. Потпуно је јасно да не би трајала ни дана да је сједница Представничког дома заказана раније - истакао је он.

Портпарол СНСД-а је додао да су хитност поменутог законског рјешења из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић из СДА, те да то најбоље описује данашњу сједницу Представничког дома и природу политичких односа у БиХ.

Ковачевић је нагласио да су ПДП и СДС, осим што су прекришили закључке Народне скупштине, данас гласали за смјену Србина са чела ВСТС-а са намјером да предсједавање тим правосудним тијелом преузме Бошњак.

- Приједлог таквог рјешења је дошао од Србина Мектића, који очито није ненавођена ракета као што је стваран привид у јавности. Он је портпарол СДС-а и ПДП-а и извођач бошњачких радова у Сарајеву - оцијенио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, ово је најсвјежији доказ да се спроводи програмска декларација СДА.

- Недавно су питали зашто СНСД протестује против програмске декларације СДА када се она не спроводи. Ово је најсвјежији доказ да се и те како спроводи и да у њеном спровођењу, на нашу велику жалост, учествују и СДС и ПДП - нагласио је Ковачевић.

Он је додао да је СНСД као побједник избора у Српској у власти са СДА на нивоу БиХ, док су СДС и ПДП у партнерском загрљају са њеним лидером Бакиром Изетбеговићем.

- Тај загрљај чак не може да поквари ни чињеница да су СДС и ПДП у опозицији. Не знам да ли су лидери СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић свјесни данашњег поступка и да ли су свјесно пристали или су натјерани да буду резервна српска екипа за Изетбеговића у Сарајеву. Данашњим гласањем није изгубио СНСД, нити све ово говорим због СНСД-а. Изгубила је Република Српска, а ко то не види нека се одмах престане бавити политиком - поручио је Ковачевић.

-Посланици СДС-а и ПДП-а подржали су данас то да се Приједлог закона разматра по хитној процедури због дуга из старе коалиције. Видјели сте да је прво лидер СДА БакирИзетбеговић тражио смјену предсједника ВСТС-а МиланаТегелтије, да то уради ВСТС. Када је видио да то не пролази, онда је било оно "има нека тајна веза", па је Мектић тражио да се смијени цијели ВСТС - појаснио је посланик у Представничком дому Ненад Стевандић из Уједињене Српске.
Стевандић је истакао да ће посланици из Српског клуба и Клуба СНСД-а максимално поштовати одлуке Народне Скупштине Републике Српске приликом гласања.

- Тим гласањем нећемо сметати спровођење ствари које су битне, не само за Републику Српску, него и за цијелу БиХ - појаснио је Стевандић.
Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Дарко Бањац рекао је представници СДС-а и ПДП-а у заједничким институцијама БиХ очигледно неће да испоштују веома јасне закључке Народне скупштине о обустављању доношења било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду БиХ.

Закључци се односе и на избор домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и ступања тог закона на снагу.

Бањац сматра да је у заједничким институцијама БиХ веома битно српско јединство које се мора демонстрирати јер се само тако може показати међународној заједници и бошњачким политичарима да је Српска опредијељена да штити оквирни Дејтонски споразум и своје интересе.

- Интерес Републике Српске јесте да се не укњижава имовина која по Дејтону припада ентитетима. Требали смо јединственим ставом свих представника у заједничким институцијама БиХ показати да смо спремни да идемо до краја и да нећемо никада дозволити урушавање надлежности интегритета и територије Републике Српске - изјавио је Бањац.

Посланик СП-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић рекао је да су представници СДС-а и ПДП-а у Парламенту БиХ данас показали недосљедност закључцима које су лидери политичких партија из Српске једногласно усвојили у парламенту Српске.

- Овај потез говори о њима и њиховој недосљедности ономе што говоре и раде - изјавио је Тодоровић.

Он је подсјетио да су закључци, којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ, као и његовог ступања на снагу, усвојени једногласно од посланика и лидера партија из Републике Српске, међу којима су и ПДП и СДС.

Тодоровић је изразио увјерење да је остатак српских представника у заједничким институцијама БиХ у капацитету да овакве иницијативе може да оспори.

Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да су посланици СДС-а и ПДП-а данашњим гласањем очито одлучили да наставе коалицију са бошњачким партијама на нивоу БиХ.
- Небитно је да ли је коалиција формална или неформална, битно је да они суштински више воле њих и да са њима раде, него да поштују одлуке Народне скупштине Републике Српске у чијем раду и сами учествују - истакао је Петковић.

Он је оцијенио да такав чин сигурно није у корист Републике Српске, што ће грађани препознати и казнити на изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана