Predstavnici vladajućih stranaka u RS o glasanju u Parlamentu BiH: SDS i PDP pogazili zaključke Narodne skupštine

Srna
Predstavnici vladajućih stranaka u RS o glasanju u Parlamentu BiH: SDS i PDP pogazili zaključke Narodne skupštine

BANjALUKA- SDS i PDP pogazili su zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i podržali SDA glasanjem u Parlamentu BiH da se po hitnom postupku u proceduru uputi Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u sadašnjem sastavu, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz SDS-a i PDP-a danas su glasali za zahtjev poslanika Dragana Mektića (SDS) da bude razmotren Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu po hitnom postupku.
Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Republike Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Kovačević je istakao da su SDS i PDP pogazili zaključke Narodne skupštine koja je ubjedljivom većinom srpskih poslanika odlučila da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama ne glasaju.
- Odanost Narodnoj skupštini, narodu kome pripadaju i Republici, gdje su dobili glasove, trajala je tačno devet dana. Potpuno je jasno da ne bi trajala ni dana da je sjednica Predstavničkog doma zakazana ranije - istakao je on.

Portparol SNSD-a je dodao da su hitnost pomenutog zakonskog rješenja iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović iz SDA, te da to najbolje opisuje današnju sjednicu Predstavničkog doma i prirodu političkih odnosa u BiH.

Kovačević je naglasio da su PDP i SDS, osim što su prekrišili zaključke Narodne skupštine, danas glasali za smjenu Srbina sa čela VSTS-a sa namjerom da predsjedavanje tim pravosudnim tijelom preuzme Bošnjak.

- Prijedlog takvog rješenja je došao od Srbina Mektića, koji očito nije nenavođena raketa kao što je stvaran privid u javnosti. On je portparol SDS-a i PDP-a i izvođač bošnjačkih radova u Sarajevu - ocijenio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ovo je najsvježiji dokaz da se sprovodi programska deklaracija SDA.

- Nedavno su pitali zašto SNSD protestuje protiv programske deklaracije SDA kada se ona ne sprovodi. Ovo je najsvježiji dokaz da se i te kako sprovodi i da u njenom sprovođenju, na našu veliku žalost, učestvuju i SDS i PDP - naglasio je Kovačević.

On je dodao da je SNSD kao pobjednik izbora u Srpskoj u vlasti sa SDA na nivou BiH, dok su SDS i PDP u partnerskom zagrljaju sa njenim liderom Bakirom Izetbegovićem.

- Taj zagrljaj čak ne može da pokvari ni činjenica da su SDS i PDP u opoziciji. Ne znam da li su lideri SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović svjesni današnjeg postupka i da li su svjesno pristali ili su natjerani da budu rezervna srpska ekipa za Izetbegovića u Sarajevu. Današnjim glasanjem nije izgubio SNSD, niti sve ovo govorim zbog SNSD-a. Izgubila je Republika Srpska, a ko to ne vidi neka se odmah prestane baviti politikom - poručio je Kovačević.

-Poslanici SDS-a i PDP-a podržali su danas to da se Prijedlog zakona razmatra po hitnoj proceduri zbog duga iz stare koalicije. Vidjeli ste da je prvo lider SDA BakirIzetbegović tražio smjenu predsjednika VSTS-a MilanaTegeltije, da to uradi VSTS. Kada je vidio da to ne prolazi, onda je bilo ono "ima neka tajna veza", pa je Mektić tražio da se smijeni cijeli VSTS - pojasnio je poslanik u Predstavničkom domu Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske.
Stevandić je istakao da će poslanici iz Srpskog kluba i Kluba SNSD-a maksimalno poštovati odluke Narodne Skupštine Republike Srpske prilikom glasanja.

- Tim glasanjem nećemo smetati sprovođenje stvari koje su bitne, ne samo za Republiku Srpsku, nego i za cijelu BiH - pojasnio je Stevandić.
Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Darko Banjac rekao je predstavnici SDS-a i PDP-a u zajedničkim institucijama BiH očigledno neće da ispoštuju veoma jasne zaključke Narodne skupštine o obustavljanju donošenja bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Zaključci se odnose i na izbor domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i stupanja tog zakona na snagu.

Banjac smatra da je u zajedničkim institucijama BiH veoma bitno srpsko jedinstvo koje se mora demonstrirati jer se samo tako može pokazati međunarodnoj zajednici i bošnjačkim političarima da je Srpska opredijeljena da štiti okvirni Dejtonski sporazum i svoje interese.

- Interes Republike Srpske jeste da se ne uknjižava imovina koja po Dejtonu pripada entitetima. Trebali smo jedinstvenim stavom svih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH pokazati da smo spremni da idemo do kraja i da nećemo nikada dozvoliti urušavanje nadležnosti integriteta i teritorije Republike Srpske - izjavio je Banjac.

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da su predstavnici SDS-a i PDP-a u Parlamentu BiH danas pokazali nedosljednost zaključcima koje su lideri političkih partija iz Srpske jednoglasno usvojili u parlamentu Srpske.

- Ovaj potez govori o njima i njihovoj nedosljednosti onome što govore i rade - izjavio je Todorović.

On je podsjetio da su zaključci, kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i njegovog stupanja na snagu, usvojeni jednoglasno od poslanika i lidera partija iz Republike Srpske, među kojima su i PDP i SDS.

Todorović je izrazio uvjerenje da je ostatak srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH u kapacitetu da ovakve inicijative može da ospori.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković rekao je da su poslanici SDS-a i PDP-a današnjim glasanjem očito odlučili da nastave koaliciju sa bošnjačkim partijama na nivou BiH.
- Nebitno je da li je koalicija formalna ili neformalna, bitno je da oni suštinski više vole njih i da sa njima rade, nego da poštuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske u čijem radu i sami učestvuju - istakao je Petković.

On je ocijenio da takav čin sigurno nije u korist Republike Srpske, što će građani prepoznati i kazniti na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana