Представници странака усвојили закључке: Српска неће прихватати одлуке високог представника и Уставног суда

АТВ
Представници странака усвојили закључке: Српска неће прихватати одлуке високог представника и Уставног суда

БАЊАЛУКА – На консултацијама које је данас у Бањалуци одржао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић са предсједницима парламентарних странака у Српској усвојено је осам закључака вези са антидејтонскоим дјеловањем Уставног суда БиХ, међу којима и онај да Народна скупштина обавезује све институције Републике Српске да не прихватају и не спроводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке високог представника и Уставног суда БиХ.

- Народна скупштина обавезује представнике Републике Српске у инстутицијама БиХ да предложе у Парламенту БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ – један је од закључака консултација, а донесен је и закључак да Народна скупштина обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.

Консултација су одржане поводом посебне сједнице парламента на којој ће бити разматрана информација у вези с антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ.

На састанку, којем је присутвовала и предсједница Српске Жељка Цвијановић, закључено је и да Народна скупштина Репубике Српске потврђује приврженост Републике Српске Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, посебно изворном тексту Устава БиХ као Анекса  IV.

- Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике Српске и Ф, а у складу са Анексом II Општег оквирног споразума за мир у БиХ – један је од закључака.

-Народна скупштина Републике Српске наглашава да је Република Српска страна потписница свих анекса Општег оквирног споразума за мир у БиХ, самим тим и Анекса ИВ који је Устав БиХ.. Народна скупштина Републике Српске потврђује да су vисоки представници и Уставни суд БиХ кршили Дејтонски споразум и Устав БиХ и на тај начин измијенили политички систем супротно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, а који је уговор међународноправног карактера – закључено је на консултацијама.

Народна скупштина Републике Српске тражи да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ обавијесте Народну скупштину о провођењу ових закључака у року од 60 дана. 

Чубриловићевом позиву одазвали су се предсједници СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Мирко Шаровић, ПДП-а Бранислав Бореновић, СП-а Петар Ђокић, НДП-а Драган Чавић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и вршилац дужности предсједника ДНС-а Ненад Нешић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана