Predstavnici stranaka usvojili zaključke: Srpska neće prihvatati odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda

ATV
Predstavnici stranaka usvojili zaključke: Srpska neće prihvatati odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda

BANjALUKA – Na konsultacijama koje je danas u Banjaluci održao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj usvojeno je osam zaključaka vezi sa antidejtonskoim djelovanjem Ustavnog suda BiH, među kojima i onaj da Narodna skupština obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

- Narodna skupština obavezuje predstavnike Republike Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentu BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH – jedan je od zaključaka konsultacija, a donesen je i zaključak da Narodna skupština obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Konsultacija su održane povodom posebne sjednice parlamenta na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Na sastanku, kojem je prisutvovala i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, zaključeno je i da Narodna skupština Repubike Srpske potvrđuje privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa  IV.

- Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i F, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – jedan je od zaključaka.

-Narodna skupština Republike Srpske naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera – zaključeno je na konsultacijama.

Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana. 

Čubrilovićevom pozivu odazvali su se predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, NDP-a Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana