Полиција упозорава да се у БиХ појавио "филмски" новац, има га и у малим апоенима

ГС
Foto: Илустрација

Полиција Унско-санског кантона упозорила је грађане и трговце да обрате пажњу на новчанице које користе с обзиром на то да су се на подручју Бихаћа, Босанске Крупе и Велике Кладуше појавили фалсификати.

Припадници полиције трагају за више непознатих особа који су осумњичени да су у протеклим седмицама у платном промету употребљавали такозвани "филмски новац" у апоенима од 10, 20, 50 и 100 марака на подручју Бихаћа, Босанске Крупе и Велике Кладуше.

Портпарол МУП-а УСК Аднан Беговић је за Кликс казао да је истрага у току и да се одвија по наредби Тужилаштва БиХ, а да се поменуте особе терете за кривично дјело кривотворења новца.

Наводи се како спорне новчанице изгледом аутентично одговарају легалнима, које се користе у промету, с тим да је на њима, у лијевом доњем углу с једне стране написано да се ради о лажном новцу, а с друге да се ради о новцу који је за употребу на филму.

Наводи се како су упозорења написана ситним словима, што може да завара све оне који не обрате довољну пажњу.

"Начин стављања у промет предметних новчаница идентичан је у свим случајевима којом приликом су непозната лица, искориштавајући аутентичност новчанице и непажњу службеника јавних и приватних пословних субјеката, усљед недостатка уређаја за контролу исправности новчаница, такве новчанице стављали у промет. Овом приликом позивамо грађане на појачани опрез и додатне провјере приликом приомопредаје новца, те да сваку сумњу одмах пријаве најближој полицијској станици", закључују из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана