Почео састанак српских представника у заједничким институцијама

Ж.Д.
Почео састанак српских представника у заједничким институцијама

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски представници који раде у заједничким институцијама БиХ почели су састанак у сједишту Владе Српске у Источном Сарајеву на којем разматрају наредне кораке у вези са неучествовањем у доношењу одлука и на нижим органима БиХ.

Састанком предсједавају српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Међу учесницима су и предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Милан Тегелтија, члан Централне изборне комиције (ЦИК) БиХ Бранко Перић, минситар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и други.

Састанку присуствују и представници СДС-а и ПДП-а, али нису присутни лидери тих странака Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић.

Учесници овог састанка требало би да утврде даље кораке на плану спровођења ставова Народне скупштине Републике Српске, која је у понедјељак, 17. фебруара, усвојила информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у институцијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

Додик је јуче најавио да ће СНСД заједно са Српским и Клубом ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента данас, а најкасније сутра, упутити у парламентарну процедуру приједлог Закона о Уставном суду, који подразумијева престанак мандата страних и избор домаћих судија у Уставном суду.

Према том приједлогу Предсједништво би бирало тројицу домаћих судија, а Парламент би их потврђивао. Избор шест преосталих остао би као и до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана