Počeo sastanak srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama

Ž.D.
Počeo sastanak srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski predstavnici koji rade u zajedničkim institucijama BiH počeli su sastanak u sjedištu Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu na kojem razmatraju naredne korake u vezi sa neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH.

Sastankom predsjedavaju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Među učesnicima su i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija, član Centralne izborne komicije (CIK) BiH Branko Perić, minsitar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i drugi.

Sastanku prisustvuju i predstavnici SDS-a i PDP-a, ali nisu prisutni lideri tih stranaka Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Učesnici ovog sastanka trebalo bi da utvrde dalje korake na planu sprovođenja stavova Narodne skupštine Republike Srpske, koja je u ponedjeljak, 17. februara, usvojila informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u institucijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je juče najavio da će SNSD zajedno sa Srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta danas, a najkasnije sutra, uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu.

Prema tom prijedlogu Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlament bi ih potvrđivao. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana