Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ: Инцко је сметња компромису у БиХ

Жељка Домазет
Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ: Инцко је сметња компромису у БиХ

Познат је одавно наш однос према институцији високог представника. Сматрамо да сва унутрашња питања БиХ, а то се тиче односа између ентитета, политичких опција и партија у земљи, треба да буду рјешавана између самих страна унутар земље, тврди амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

У интервјуу за “Глас Српске” он коментарише могућност дјеловања ОХР-а због ситуације у земљи, захтјеве за одлазак страних судија из Уставног суда БиХ и остале сегменте актуелне политичке ситуације у БиХ.

ГЛАС: Високи представник Валентин Инцко поручује Републици Српској и њеним званичницима да су прешли “црвену линију” и да није искључена могућност да ће искористити бонска овлашћења и посегнути за смјенама. Како коментаришете те Инцкове тврдње?

ИВАНЦОВ: Многе проблеме које имамо данас, оне који су били раније и који су довели до тренутне ситуације треба рјешавати компромисом унутрашњих страна и снага унутар земље. Високи представник само смета постизању компромиса и доношењу одлука. Тако само својим изјавама загријава ову доста компликовану ситуацију.

ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да и 25 година након Дејтона у БиХ није утврђена међуентитетска линија, што је била обавеза, која је давно требало да буде испуњена?

ИВАНЦОВ: Не видим ништа драматично у томе што предлаже Република Српска. Мислим да је ријеч о другом анексу и седмој тачки четвртог члана Дејтонског споразума. Мислим да је то апсолутно техничко питање и не треба му никаква политизација.

ГЛАС: У више наврата сте поновили да је вријеме високог представника прошло. Да ли је вријеме да из Уставног суда БиХ оду странци и препусте доношење одлука домаћим правницима?

ИВАНЦОВ: Много пута сам говорио и нико то и не негира да је БиХ независна и суверена држава. БиХ је држава чланица већег броја кључних међународних организација која тежи да постане чланица Европске уније. Један од тих приоритета и критеријума неопходних за чланство у ЕУ јесте владавина права. Једна од препорука господина Прибеа у том контексту јесте повлачење међународних судија из Уставног суда БиХ. Мислим да је то сасвим природно и логично да грађани БиХ и народи БиХ треба да рјешавају своје проблеме сами, без било чијег утицаја са стране.

ГЛАС: Како бисте оцијенили политичку ситуацију у БиХ за коју неки кажу да је изузетно напета?

ИВАНЦОВ: Политичка ситуација у БиХ јесте компликована и напрегнута. Мислим да то не треба додатно драматизовати. Треба тражити рјешења за ова отворена питања путем компромиса и дијалога између унутрашњих страна. Све то треба радити на основу темељних принципа Дејтонског споразума, једнакоправности три конститутивна народа и широких овлашћења два ентитета. Наравно, уз поштовање суверенитета и интегритета БиХ. То треба радити на основу демократских процедура и поступака који су прописани у Уставу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана