Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH: Incko je smetnja kompromisu u BiH

Željka Domazet
Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH: Incko je smetnja kompromisu u BiH

Poznat je odavno naš odnos prema instituciji visokog predstavnika. Smatramo da sva unutrašnja pitanja BiH, a to se tiče odnosa između entiteta, političkih opcija i partija u zemlji, treba da budu rješavana između samih strana unutar zemlje, tvrdi ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

U intervjuu za “Glas Srpske” on komentariše mogućnost djelovanja OHR-a zbog situacije u zemlji, zahtjeve za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i ostale segmente aktuelne političke situacije u BiH.

GLAS: Visoki predstavnik Valentin Incko poručuje Republici Srpskoj i njenim zvaničnicima da su prešli “crvenu liniju” i da nije isključena mogućnost da će iskoristiti bonska ovlašćenja i posegnuti za smjenama. Kako komentarišete te Inckove tvrdnje?

IVANCOV: Mnoge probleme koje imamo danas, one koji su bili ranije i koji su doveli do trenutne situacije treba rješavati kompromisom unutrašnjih strana i snaga unutar zemlje. Visoki predstavnik samo smeta postizanju kompromisa i donošenju odluka. Tako samo svojim izjavama zagrijava ovu dosta komplikovanu situaciju.

GLAS: Kako komentarišete činjenicu da i 25 godina nakon Dejtona u BiH nije utvrđena međuentitetska linija, što je bila obaveza, koja je davno trebalo da bude ispunjena?

IVANCOV: Ne vidim ništa dramatično u tome što predlaže Republika Srpska. Mislim da je riječ o drugom aneksu i sedmoj tački četvrtog člana Dejtonskog sporazuma. Mislim da je to apsolutno tehničko pitanje i ne treba mu nikakva politizacija.

GLAS: U više navrata ste ponovili da je vrijeme visokog predstavnika prošlo. Da li je vrijeme da iz Ustavnog suda BiH odu stranci i prepuste donošenje odluka domaćim pravnicima?

IVANCOV: Mnogo puta sam govorio i niko to i ne negira da je BiH nezavisna i suverena država. BiH je država članica većeg broja ključnih međunarodnih organizacija koja teži da postane članica Evropske unije. Jedan od tih prioriteta i kriterijuma neophodnih za članstvo u EU jeste vladavina prava. Jedna od preporuka gospodina Pribea u tom kontekstu jeste povlačenje međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH. Mislim da je to sasvim prirodno i logično da građani BiH i narodi BiH treba da rješavaju svoje probleme sami, bez bilo čijeg uticaja sa strane.

GLAS: Kako biste ocijenili političku situaciju u BiH za koju neki kažu da je izuzetno napeta?

IVANCOV: Politička situacija u BiH jeste komplikovana i napregnuta. Mislim da to ne treba dodatno dramatizovati. Treba tražiti rješenja za ova otvorena pitanja putem kompromisa i dijaloga između unutrašnjih strana. Sve to treba raditi na osnovu temeljnih principa Dejtonskog sporazuma, jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i širokih ovlašćenja dva entiteta. Naravno, uz poštovanje suvereniteta i integriteta BiH. To treba raditi na osnovu demokratskih procedura i postupaka koji su propisani u Ustavu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana