Патријарх Кирил: Неки желе да посију раздор у православном свијету

Срна
Патријарх Кирил: Неки желе да посију раздор у православном свијету

МОСКВА - Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио је да данас у православном свијету влада криза у којој се примјећује утицај спољних политичких сила.


Патријарх Кирил указује да о кризи јасно свједоче озбиљна неслагања између православаца о томе како се схвата уређење васељенског православља.

"У тој кризи се, наравно, види утицај одређених политичких сила, јер је читава историја цркве праћена тим утицајем и не може се порећи да у свијету постоје они који би жељели да униште темеље православног живота, да посеју раздор и подјелу међу народима", рекао је патријарх Кирил.

Он је истакао да се примјећује тенденција да се грчко, медитеранско православље одвоји од словенског православља, а прије свега од Руске православне цркве, односно да се понови модел раскола из 1054. године и да се тиме ослаби православна црква, преноси "Спутњик".

"Као поглавар Руске православне цркве, чија је дужност да се брине о очувању и јачању односа са свим помјесним православним црквама, не могу, а да не осјећам личну бол због онога што се догађа у нашим односима са васељенском патријаршијом и са црквама које је Константинопољ увукао у признавање такозване аутокефалне украјинске цркве, која у ствари не представља ништа друго до озакоњење црквеног раскола", истакао је руски патријарх.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Руска православна црква под снажним притиском из САД који има за циљ уништење православног јединства. То је посебно примјетно у Украјини, Белорусији и низу других држава и региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана