Patrijarh Kiril: Neki žele da posiju razdor u pravoslavnom svijetu

Srna
Patrijarh Kiril: Neki žele da posiju razdor u pravoslavnom svijetu

MOSKVA - Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio je da danas u pravoslavnom svijetu vlada kriza u kojoj se primjećuje uticaj spoljnih političkih sila.


Patrijarh Kiril ukazuje da o krizi jasno svjedoče ozbiljna neslaganja između pravoslavaca o tome kako se shvata uređenje vaseljenskog pravoslavlja.

"U toj krizi se, naravno, vidi uticaj određenih političkih sila, jer je čitava istorija crkve praćena tim uticajem i ne može se poreći da u svijetu postoje oni koji bi željeli da unište temelje pravoslavnog života, da poseju razdor i podjelu među narodima", rekao je patrijarh Kiril.

On je istakao da se primjećuje tendencija da se grčko, mediteransko pravoslavlje odvoji od slovenskog pravoslavlja, a prije svega od Ruske pravoslavne crkve, odnosno da se ponovi model raskola iz 1054. godine i da se time oslabi pravoslavna crkva, prenosi "Sputnjik".

"Kao poglavar Ruske pravoslavne crkve, čija je dužnost da se brine o očuvanju i jačanju odnosa sa svim pomjesnim pravoslavnim crkvama, ne mogu, a da ne osjećam ličnu bol zbog onoga što se događa u našim odnosima sa vaseljenskom patrijaršijom i sa crkvama koje je Konstantinopolj uvukao u priznavanje takozvane autokefalne ukrajinske crkve, koja u stvari ne predstavlja ništa drugo do ozakonjenje crkvenog raskola", istakao je ruski patrijarh.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je Ruska pravoslavna crkva pod snažnim pritiskom iz SAD koji ima za cilj uništenje pravoslavnog jedinstva. To je posebno primjetno u Ukrajini, Belorusiji i nizu drugih država i regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana