Пашалић: Очекујем позитивно пословање "Шума Српске" до краја године

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да очекује да ће Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" до краја године позитивно пословати.

Након сједнице проширеног састава Извршног одбора Удружења шумарства и прераде дрвета Привредне коморе Републике Српске у Бањалуци, Пашалић је изјавио новинарима да у девет од 10 газдинстава у којима је Влада Српске раније смијенила руководиоце постоји видан напредак у пословању и да се смањило гомилање губитака.

На састанку је констатовано да је стање у дрвопреради Републике Српске добро у смислу тржишта и пословања дрвопрерађивача, али Пашалић истиче да они немају сировину, а имају пословне уговоре, тржиште и могу да запосле нове раднике, док се, с друге стране, та сировина одлива у друге земље.

"На бази смо размишљања да акте, правилнике и одлуке које имамо усвојене на Влади Републике Српске евентуално дорадимо како бисмо избалансирали одлуке и спријечили да неки субјекти добију у потпуности сировину, а неки добију мање", рекао је Пашалић.

Он је навео да ресорно министарство тражи од директора "Шума Републике Српске" да у потпуности испоштује потписане уговоре и начин како да сва сировина остане на располагању дрвопрерађивачима из Републике Српске.

"Имамо, нажалост, злоупотреба иако је Влада Републике Српске донијела одлуку да се забрањује извоз трупаца ван Српске", указао је Пашалић.

Он је рекао да ће ресорно министарства на нивоу БиХ поново покренути питање забране извоза трупаца из БиХ преко предузећа из Федерације БиХ.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је новинарима да је на састанку било говора о проблемима у снабдијевању дрвопрерађивача Српске трупцима четинара.

"Један од закључака састанка је да се иде у одређене дораде самог процеса бодовања примарних и финалних произвођача дрвета, а размотриће се и могућност уређења ове области можда кроз закон о дрвопреради", нагласио је Петричевић.

Генерални директор Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Славен Гојковић рекао је да је повећањем цијена резане грађе и производа од шумских дрвних сортимената ван Републике Српске дошло и до повећане потражње за трупцима четинара.

"Примарним дрвопрерађивачима који имају веће потребе за трупцима 'Шуме Републике Српске' нису у могућности да их испоруче јер већ имамо потписане уговоре са купцима. Ту је дошло до дизбаланса и преговарамо о могућој корекцији одлуке Владе Републике Српске о бодовању и начину расподјеле шумских дрвних сортимената за будући период", истакао је Гојковић.

Дарко Партало, који се бави производњом паркета, рекао је да су власници пилана иницирали данашњи састанак јер су незадовољни снабдијевањем трупаца четинара.

Он је рекао да је у посљедњих 20 година цијена резане грађе четинара била од 150 до 180 евра, а сада је виша од 300 евра, али се очекује да би у наредних неколико мјесеци цијена могла да се врати на ранији ниво.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана