Pašalić: Očekujem pozitivno poslovanje "Šuma Srpske" do kraja godine

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da očekuje da će Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" do kraja godine pozitivno poslovati.

Nakon sjednice proširenog sastava Izvršnog odbora Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore Republike Srpske u Banjaluci, Pašalić je izjavio novinarima da u devet od 10 gazdinstava u kojima je Vlada Srpske ranije smijenila rukovodioce postoji vidan napredak u poslovanju i da se smanjilo gomilanje gubitaka.

Na sastanku je konstatovano da je stanje u drvopreradi Republike Srpske dobro u smislu tržišta i poslovanja drvoprerađivača, ali Pašalić ističe da oni nemaju sirovinu, a imaju poslovne ugovore, tržište i mogu da zaposle nove radnike, dok se, s druge strane, ta sirovina odliva u druge zemlje.

"Na bazi smo razmišljanja da akte, pravilnike i odluke koje imamo usvojene na Vladi Republike Srpske eventualno doradimo kako bismo izbalansirali odluke i spriječili da neki subjekti dobiju u potpunosti sirovinu, a neki dobiju manje", rekao je Pašalić.

On je naveo da resorno ministarstvo traži od direktora "Šuma Republike Srpske" da u potpunosti ispoštuje potpisane ugovore i način kako da sva sirovina ostane na raspolaganju drvoprerađivačima iz Republike Srpske.

"Imamo, nažalost, zloupotreba iako je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se zabranjuje izvoz trupaca van Srpske", ukazao je Pašalić.

On je rekao da će resorno ministarstva na nivou BiH ponovo pokrenuti pitanje zabrane izvoza trupaca iz BiH preko preduzeća iz Federacije BiH.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je novinarima da je na sastanku bilo govora o problemima u snabdijevanju drvoprerađivača Srpske trupcima četinara.

"Jedan od zaključaka sastanka je da se ide u određene dorade samog procesa bodovanja primarnih i finalnih proizvođača drveta, a razmotriće se i mogućnost uređenja ove oblasti možda kroz zakon o drvopreradi", naglasio je Petričević.

Generalni direktor Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Slaven Gojković rekao je da je povećanjem cijena rezane građe i proizvoda od šumskih drvnih sortimenata van Republike Srpske došlo i do povećane potražnje za trupcima četinara.

"Primarnim drvoprerađivačima koji imaju veće potrebe za trupcima 'Šume Republike Srpske' nisu u mogućnosti da ih isporuče jer već imamo potpisane ugovore sa kupcima. Tu je došlo do dizbalansa i pregovaramo o mogućoj korekciji odluke Vlade Republike Srpske o bodovanju i načinu raspodjele šumskih drvnih sortimenata za budući period", istakao je Gojković.

Darko Partalo, koji se bavi proizvodnjom parketa, rekao je da su vlasnici pilana inicirali današnji sastanak jer su nezadovoljni snabdijevanjem trupaca četinara.

On je rekao da je u posljednjih 20 godina cijena rezane građe četinara bila od 150 do 180 evra, a sada je viša od 300 evra, ali se očekuje da bi u narednih nekoliko mjeseci cijena mogla da se vrati na raniji nivo.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana