Нелсон: Међународну супервизију треба да замијени супервизија грађана

Срна
Нелсон: Међународну супервизију треба да замијени супервизија грађана

САРАЈЕВО - Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон сматра да је жалосно што БиХ још није испунила критеријуме за окончање међународне супервизије, коју би, како каже, требало да замијени супервизија грађана.

- Вријеме је да се гради БиХ заснована не само на миру, него на владавини закона и међусобном поштовању свих народа и свих жртава протеклих ратова - написао је Нелсон у поруци поводом 25 година од Дејтонског мировног споразума.

Он је подсјетио на разне извјештаје, судске пресуде и недавно Мишљење ЕУ који јасно описују реформе које су БиХ потребне како би се ријешиле системске неефикасности које спречавају економски раст и управљање.

- Да би доживјели своју судбину унутар ЕУ, грађани БиХ и изабрани лидери морају покренути дијалог и постићи широк консензус о уставној реформи - написао је Нелсон на свом блогу.

Он је рекао да ће реформе на путу ка ЕУ обезбиједити да БиХ буде стабилан и сигуран дом за три конститутивна народа.

Нелсон је подсјетио да је Дејтонски мировни споразум потписан прије 25 година, те да је његов примарни циљ био да послужи као оквир за очување мира за изградњу повјерења и помирења, те да омогући транзицију земље ка ефикасном, функционалном и демократском друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана