Nelson: Međunarodnu superviziju treba da zamijeni supervizija građana

Srna
Nelson: Međunarodnu superviziju treba da zamijeni supervizija građana

SARAJEVO - Ambasador SAD u BiH Erik Nelson smatra da je žalosno što BiH još nije ispunila kriterijume za okončanje međunarodne supervizije, koju bi, kako kaže, trebalo da zamijeni supervizija građana.

- Vrijeme je da se gradi BiH zasnovana ne samo na miru, nego na vladavini zakona i međusobnom poštovanju svih naroda i svih žrtava proteklih ratova - napisao je Nelson u poruci povodom 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio na razne izvještaje, sudske presude i nedavno Mišljenje EU koji jasno opisuju reforme koje su BiH potrebne kako bi se riješile sistemske neefikasnosti koje sprečavaju ekonomski rast i upravljanje.

- Da bi doživjeli svoju sudbinu unutar EU, građani BiH i izabrani lideri moraju pokrenuti dijalog i postići širok konsenzus o ustavnoj reformi - napisao je Nelson na svom blogu.

On je rekao da će reforme na putu ka EU obezbijediti da BiH bude stabilan i siguran dom za tri konstitutivna naroda.

Nelson je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan prije 25 godina, te da je njegov primarni cilj bio da posluži kao okvir za očuvanje mira za izgradnju povjerenja i pomirenja, te da omogući tranziciju zemlje ka efikasnom, funkcionalnom i demokratskom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana