Неформална иницијатива “Западни Балкан КВАД” - Корак ка стварању “велике Албаније”?

Вељко Зељковић
Неформална иницијатива “Западни Балкан КВАД” - Корак ка стварању “велике Албаније”?

БЕОГРАД - Иницијатива удруживања Сјеверне Македоније, Црне Горе, Албаније и тзв. Косова у “Западнобалканску четворку” има изразито антисрпску агенду, поткопава темеље “Отвореног Балкана” и још један је корак у правцу заокруживања албанског политичког питања у региону, односно реализације пројекта стварања “велике Албаније”.

Сматра ово предсједник Центра за друштвену стабилност из Новог Сада, Огњен Карановић, коментаришући недавно одржани самит у Скопљу, а на ком је усвојена нова и неформална регионална платформа, названа “Западни Балкан КВАД - 100 одсто усклађеност са спољном политиком ЕУ”.

Ову иницијативу удруживања Карановић не види као “њихову соло акцију”, већ као нешто што је проистекло из западне кухиње, а прије свега оне њемачке.

- Берлин се снажно и отворено противи “Отвореном Балкану”. Овде видим покушај њихове спољне политике, која се пројектује на европске институције, да пронађу извесни модел удруживања западнобалканских држава које су врло етнички специфичне, а тај спецификум се манифестује и кроз профил самих учесника на самиту. То је њихов покушај да се направи својеврсна контраорганизација “Отвореном Балкану” - каже Карановић.

Сматра да Њемачка на овај начин жели да на југоистоку Европе очува фундаменте своје политике која је умногоме у протеклих 30 година допринијела постојећим међуетничким и међудржавним односима на Балкану.

- Екстремни делови албанске политике сигурно ће покушати ту иницијативу да представе као један темељ за изградњу некакве шире албанске политичке заједнице. За такву иницијативу они немају подршку САД. Али немам дилему и да се иза самита у Скопљу крије и жеља за стварањем “велике Албаније” - каже Карановић.

Готово идентичан став има и бивши дипломата Зоран Миливојевић, наводећи да скуп у Скопљу и неформално удруживање Албаније, Македоније, Црне Горе и непризнатог Косова у такозвану “Западнобалканску четворку” промовише косовску државност, али и “велику Албанију”. Каже и да је евидентно да се ради о неком новом регионалном организовању инспирисаном Вишеградском четворком и Бриселом у функцији јачања евроинтеграције и приближавању ЕУ.

- Али имамо три ствари које заслужују посебну пажњу. Прва је да у овоме нема Србије и БиХ, где је српски елемент посебно изражен. Друго је покушај да се афирмише косовска државност и да се Косово као држава кроз укључење у ову регионалну иницијативу додатно афирмише и да уђе у контекст евроинтеграција, користећи тај канал. Треће би било да се оваквим организовањем и интегрисањем појача НАТО и Европска унија - истакао је Миливојевић.

Наводи да ту постоји још једна ствар на коју би Србија требало да обрати пажњу, а то је да ово, иако се назива неформално организовање, представља додатни покушај да се косовска државност афирмише преко три државе које су признале Косово, али су и чланице НАТО те да се на овај начин јача и албански фактор у региону.

Састанак

Информацију о овој иницијативи први је саопштио министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи, наводећи како су овом састанку присуствовали и његова колегиница из Албаније Олта Џачка, замјеник министра спољних послова у привременим приштинским институцијама Крешник Ахмети и спољнополитички савјетник Владе Црне Горе у техничком мандату Ђорђе Радуловић. По завршетку овог самита поручено је како “ове четири земље групе КВАД на овај начин јасно желе ставити до знања да су оне на путу евроатланских интеграција”, те да је ова регионална платформа “у складу са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, али и са демократским вриједностима и принципима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана