Neformalna inicijativa “Zapadni Balkan KVAD” - Korak ka stvaranju “velike Albanije”?

Veljko Zeljković
Neformalna inicijativa “Zapadni Balkan KVAD” - Korak ka stvaranju “velike Albanije”?

BEOGRAD - Inicijativa udruživanja Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Albanije i tzv. Kosova u “Zapadnobalkansku četvorku” ima izrazito antisrpsku agendu, potkopava temelje “Otvorenog Balkana” i još jedan je korak u pravcu zaokruživanja albanskog političkog pitanja u regionu, odnosno realizacije projekta stvaranja “velike Albanije”.

Smatra ovo predsjednik Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada, Ognjen Karanović, komentarišući nedavno održani samit u Skoplju, a na kom je usvojena nova i neformalna regionalna platforma, nazvana “Zapadni Balkan KVAD - 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU”.

Ovu inicijativu udruživanja Karanović ne vidi kao “njihovu solo akciju”, već kao nešto što je proisteklo iz zapadne kuhinje, a prije svega one njemačke.

- Berlin se snažno i otvoreno protivi “Otvorenom Balkanu”. Ovde vidim pokušaj njihove spoljne politike, koja se projektuje na evropske institucije, da pronađu izvesni model udruživanja zapadnobalkanskih država koje su vrlo etnički specifične, a taj specifikum se manifestuje i kroz profil samih učesnika na samitu. To je njihov pokušaj da se napravi svojevrsna kontraorganizacija “Otvorenom Balkanu” - kaže Karanović.

Smatra da Njemačka na ovaj način želi da na jugoistoku Evrope očuva fundamente svoje politike koja je umnogome u proteklih 30 godina doprinijela postojećim međuetničkim i međudržavnim odnosima na Balkanu.

- Ekstremni delovi albanske politike sigurno će pokušati tu inicijativu da predstave kao jedan temelj za izgradnju nekakve šire albanske političke zajednice. Za takvu inicijativu oni nemaju podršku SAD. Ali nemam dilemu i da se iza samita u Skoplju krije i želja za stvaranjem “velike Albanije” - kaže Karanović.

Gotovo identičan stav ima i bivši diplomata Zoran Milivojević, navodeći da skup u Skoplju i neformalno udruživanje Albanije, Makedonije, Crne Gore i nepriznatog Kosova u takozvanu “Zapadnobalkansku četvorku” promoviše kosovsku državnost, ali i “veliku Albaniju”. Kaže i da je evidentno da se radi o nekom novom regionalnom organizovanju inspirisanom Višegradskom četvorkom i Briselom u funkciji jačanja evrointegracije i približavanju EU.

- Ali imamo tri stvari koje zaslužuju posebnu pažnju. Prva je da u ovome nema Srbije i BiH, gde je srpski element posebno izražen. Drugo je pokušaj da se afirmiše kosovska državnost i da se Kosovo kao država kroz uključenje u ovu regionalnu inicijativu dodatno afirmiše i da uđe u kontekst evrointegracija, koristeći taj kanal. Treće bi bilo da se ovakvim organizovanjem i integrisanjem pojača NATO i Evropska unija - istakao je Milivojević.

Navodi da tu postoji još jedna stvar na koju bi Srbija trebalo da obrati pažnju, a to je da ovo, iako se naziva neformalno organizovanje, predstavlja dodatni pokušaj da se kosovska državnost afirmiše preko tri države koje su priznale Kosovo, ali su i članice NATO te da se na ovaj način jača i albanski faktor u regionu.

Sastanak

Informaciju o ovoj inicijativi prvi je saopštio ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, navodeći kako su ovom sastanku prisustvovali i njegova koleginica iz Albanije Olta Džačka, zamjenik ministra spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savjetnik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Đorđe Radulović. Po završetku ovog samita poručeno je kako “ove četiri zemlje grupe KVAD na ovaj način jasno žele staviti do znanja da su one na putu evroatlanskih integracija”, te da je ova regionalna platforma “u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ali i sa demokratskim vrijednostima i principima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana