Након продаје објеката у Берну и Њујорку БиХ добила 15,5 милиона КМ

Срна
Foto: istinito.com

САРАЈЕВО- Заједнички комитет за расподјелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ започео је поступак заједничке продаје објеката амбасаде и резиденције у Берну и Сталне мисију при УН у Њујорку, а по окончању свих потребних процедура БиХ ће бити уплаћено око 15,5 милиона КМ

То је у складу са припадајућим процентом дефинисаним Споразумом о питањима сукцесије, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Средства стечена по основу заједничке продаје ће, путем пројеката посебних намјена, бити усмјерена на куповину објеката за смјештај дипломатско-конзуларних представништава БиХ на локацијама гдје Министарство иностраних послова у Савјету министара издваја знатан новац за трошкове закупа и нема имовину у свом власништву, наводи се у саопштењу.

Из Министарства наводе да је потписивањем Резолуције за БиХ, али и за остале земље насљеднице, ријешено врло значајно питање подјеле великих комплекса бивше СФРЈ у Бразилији и Њу Делхију.

Према процјенама из додатка Анекса "Б", БиХ је у складу са припадајућим процентом од 15 одсто добила имовину у Бразилу и Индији укупне вриједности 2,58 милиона КМ, и то кућу у Бразилији са земљиштем од 4.300 метара квадратних и дио објекта амбасаде у Њу Делхију од 500 метара квадратних са земљиштем од 3.400 метара квадратних.

Када је ријеч о даљој физичкој расподјели, овлаштени представници су донијели одлуке о подјели преосталих објеката у регионима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), Латинске Америке и Кариба, а БиХ је добила некретнину у Уругвају и 10 одсто партиципације у имовини у Боливији.

Састанак Заједничког комитета овлаштених представника земаља сукцесора за расподјелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, а у оквиру којег је БиХ преузела предсједавање Анексом "Б" Споразума о питањима сукцесије, одржан је прошле седмице у Сарајеву.

На састанку су учествовали овлаштени представници држава насљедница - Петар Узоринац за Хрватску, Славица Јелача за Србију, Борчо Дамјанов за Сјеверну Македонију и Јожеф Дрофеник за Словенију.

Делегацију Министарства иностраних послова предводио је вршилац дужности секретара Министарства и овлаштени представник за спровођење Анекса "Б" Споразума о питањима сукцесије Бакир Садовић.

Наредни састанак Заједничког комитета планиран је у првој половини наредне године у Загребу и на њему ће као најзначајније бити разматрано питање расподјеле комплекса бивше СФРЈ у Москви, у којем до постизања усаглашеног договора све земље сукцесори учествују у физичкој подјели, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана