Лијекове Русима платили само 100.000 марака

Дарко Момић
Лијекове Русима платили само 100.000 марака

БАЊАЛУКА - Према званичним подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ вриједност фармацеутских производа који су у БиХ увезени током 2019. године износи више од 887 милиона марака.

Највише лијекова и медицинских средстава у вриједности од 191 милион КМ увезено је из Њемачке, а потом из Словеније, одакле је у БиХ увезено лијекова у вриједности од 103 милиона КМ. Слиједе Француска (95 милиона), Италија (76 милиона) и Швајцарска (72 милиона) па Турска (42 милиона), Данска (37), Србија (28 милиона), Белгија (26 милиона) и Хрватска (24 милиона), што значи да се из ових десет земаља у БиХ увезе лијекова у вриједности од 694 милиона марака, што је скоро 80 одсто укупног увоза.

Оно што је посебно интересантно и што даје одговор на питање зашто су се из појединих центара моћи и фармацеутских лобија грчевито борили против давања дозволе за увоз руских лијекова јесте чињеница да је током 2019. године из Русије у БиХ увезено фармацеутских производа у вриједности од “тричавих” 100.000 марака.

Према подацима УИО БиХ од десет највећих увозника лијекова у БиХ седам има сједиште у Федерацији БиХ, а међу њима су и три највећа увозника и то “Evropa lijek Pharma” и “Фармавита” из Сарајева и “Херцеговиналијек” из Мостара. Наш саговорник одлично упућен у послове са увозом фармацеутских производа објашњава да ће давање дозволе за увоз лијекова из Русије сигурно довести до појаве нове велике веледрогерије са вјероватно ексклузивним правом на увоз лијекова и медицинских препарата из Русије.

- Треба знати да се руски стандарди у овој области разликују у односу на стандарде ЕУ, због чега је до сада увоз лијекова из те земље у БиХ био занемарљиво низак. Осим тога, у Русији се много више користе медицински препарати на бази природних састојака који служе за јачање имунитета него стандардни лијекови које користи наше становништво - објашњава наш саговорник.

Он каже да то значи да дозвола за увоз лијекова из Русије, бар на први мах, сигурно неће претјерано помрсити рачуне највећим увозницима, али у будућности ће свакако утицати на вриједност њиховог увоза.

- У сваком случају, увоз из Русије са садашњих 100.000 марака вишеструко ће скочити, а пошто је сасвим извјесно да ће осим њихових препознатљивих препарата из Русије сигурно почети да стижу и “стандардни” лијекови по повољнијим цијенама, онда је јасно зашто су се одређени лобији грчевито противили давању дозволе за увоз - закључује наш саговорник.

Увозници

Послије “Evropa lijek Pharma” и “Фармавите” из Сарајева и “Херцеговиналијека” из Мостара међу пет највећих увозника фармацеутских производа у БиХ су “Интерпромет” из Новог Града и “Медицом” из Бијељине.

Потом слиједе “МГМ фарм” из Какња, “Feniks Pharma” из Бијељине, “Roche” из Сарајева, “Унифарм” из Лукавца и “Тузла-фарм” из Тузле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана