Lijekove Rusima platili samo 100.000 maraka

Darko Momić
Lijekove Rusima platili samo 100.000 maraka

BANjALUKA - Prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH vrijednost farmaceutskih proizvoda koji su u BiH uvezeni tokom 2019. godine iznosi više od 887 miliona maraka.

Najviše lijekova i medicinskih sredstava u vrijednosti od 191 milion KM uvezeno je iz Njemačke, a potom iz Slovenije, odakle je u BiH uvezeno lijekova u vrijednosti od 103 miliona KM. Slijede Francuska (95 miliona), Italija (76 miliona) i Švajcarska (72 miliona) pa Turska (42 miliona), Danska (37), Srbija (28 miliona), Belgija (26 miliona) i Hrvatska (24 miliona), što znači da se iz ovih deset zemalja u BiH uveze lijekova u vrijednosti od 694 miliona maraka, što je skoro 80 odsto ukupnog uvoza.

Ono što je posebno interesantno i što daje odgovor na pitanje zašto su se iz pojedinih centara moći i farmaceutskih lobija grčevito borili protiv davanja dozvole za uvoz ruskih lijekova jeste činjenica da je tokom 2019. godine iz Rusije u BiH uvezeno farmaceutskih proizvoda u vrijednosti od “tričavih” 100.000 maraka.

Prema podacima UIO BiH od deset najvećih uvoznika lijekova u BiH sedam ima sjedište u Federaciji BiH, a među njima su i tri najveća uvoznika i to “Evropa lijek Pharma” i “Farmavita” iz Sarajeva i “Hercegovinalijek” iz Mostara. Naš sagovornik odlično upućen u poslove sa uvozom farmaceutskih proizvoda objašnjava da će davanje dozvole za uvoz lijekova iz Rusije sigurno dovesti do pojave nove velike veledrogerije sa vjerovatno ekskluzivnim pravom na uvoz lijekova i medicinskih preparata iz Rusije.

- Treba znati da se ruski standardi u ovoj oblasti razlikuju u odnosu na standarde EU, zbog čega je do sada uvoz lijekova iz te zemlje u BiH bio zanemarljivo nizak. Osim toga, u Rusiji se mnogo više koriste medicinski preparati na bazi prirodnih sastojaka koji služe za jačanje imuniteta nego standardni lijekovi koje koristi naše stanovništvo - objašnjava naš sagovornik.

On kaže da to znači da dozvola za uvoz lijekova iz Rusije, bar na prvi mah, sigurno neće pretjerano pomrsiti račune najvećim uvoznicima, ali u budućnosti će svakako uticati na vrijednost njihovog uvoza.

- U svakom slučaju, uvoz iz Rusije sa sadašnjih 100.000 maraka višestruko će skočiti, a pošto je sasvim izvjesno da će osim njihovih prepoznatljivih preparata iz Rusije sigurno početi da stižu i “standardni” lijekovi po povoljnijim cijenama, onda je jasno zašto su se određeni lobiji grčevito protivili davanju dozvole za uvoz - zaključuje naš sagovornik.

Uvoznici

Poslije “Evropa lijek Pharma” i “Farmavite” iz Sarajeva i “Hercegovinalijeka” iz Mostara među pet najvećih uvoznika farmaceutskih proizvoda u BiH su “Interpromet” iz Novog Grada i “Medicom” iz Bijeljine.

Potom slijede “MGM farm” iz Kaknja, “Feniks Pharma” iz Bijeljine, “Roche” iz Sarajeva, “Unifarm” iz Lukavca i “Tuzla-farm” iz Tuzle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana