Лазић: Руски добровољци заједно са ВРС бранили српску нејач у Вишеграду

Срна
Лазић: Руски добровољци заједно са ВРС бранили српску нејач у Вишеграду

БАЊАЛУКА - Нико нема право, нити може забранити обиљежавање Дана руских добровољаца у Вишеграду који су раме уз раме са припадницима Војске Републике Српске бранили српску нејач у Вишеграду, порчио је предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.

Лазић је рекао да одлука Тужилаштва БиХ да формира предмет поводом обилјежаванја Дана руских доброволјаца у Вишеграду по ко зна који пут до сада само потврђује да је правосуђе у БиХ потпуно исполитизовано.

“У недостатку било каквог доказа да су руски доброволјци починили било какав ратни злочин у Вишеграду, Тужилаштво БиХ овом одлуком само потврђује да је исполитизовано од бошнјачких званичника и удруженја и да не доприноси истини, правди и помирењу народа на овим просторима”, рекао је Лазић Срни.

Лазић је позвао Тужилаштво да хитно формира предмет о стравичним злочинима муџахедина над Србима на Озрену и осталих страних плаћеника који су ратовали на страни такозване Армије БиХ.

Тужилаштво БиХ саопштило је 9. априла да је формирало предмет поводом најаве обиљежавање Дана руских добровољаца у Вишеграду у понедјељак, 12. априла.

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца - Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

Дан руских добровољаца уврштен је у календар значајних историјских догађаја Републике Српске као знак сјећања на руске борце страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана