Lazić: Ruski dobrovoljci zajedno sa VRS branili srpsku nejač u Višegradu

Srna
Lazić: Ruski dobrovoljci zajedno sa VRS branili srpsku nejač u Višegradu

BANjALUKA - Niko nema pravo, niti može zabraniti obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu koji su rame uz rame sa pripadnicima Vojske Republike Srpske branili srpsku nejač u Višegradu, porčio je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.

Lazić je rekao da odluka Tužilaštva BiH da formira predmet povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu po ko zna koji put do sada samo potvrđuje da je pravosuđe u BiH potpuno ispolitizovano.

“U nedostatku bilo kakvog dokaza da su ruski dobrovoljci počinili bilo kakav ratni zločin u Višegradu, Tužilaštvo BiH ovom odlukom samo potvrđuje da je ispolitizovano od bošnjačkih zvaničnika i udruženja i da ne doprinosi istini, pravdi i pomirenju naroda na ovim prostorima”, rekao je Lazić Srni.

Lazić je pozvao Tužilaštvo da hitno formira predmet o stravičnim zločinima mudžahedina nad Srbima na Ozrenu i ostalih stranih plaćenika koji su ratovali na strani takozvane Armije BiH.

Tužilaštvo BiH saopštilo je 9. aprila da je formiralo predmet povodom najave obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu u ponedjeljak, 12. aprila.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca - Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske kao znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana