Комшић би да линчује посланике првог сазива

Дарко Момић
Комшић би да линчује посланике првог сазива

БАЊАЛУКА - Након што је директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић “открио топлу воду” и на сајту овог центра окачио транскрипте свих сједница Скупштине српског народа у БиХ која је касније преименована у Народну скупштину Српске, члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић изнио је у јавност низ тешких оптужби на рачун српског народа и покренуо хајку против посланика тог сазива.

Комшић је Народну скупштину Српске назвао злочиначком организацијом и “једним од алата геноцида”, те истакао да “очекује од међународне заједнице да наметне закон о забрани негирања геноцида, да обезбиједи посебан статус Сребреници и онемогући онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права, геноциду и ратним злочинима да обављају јавне функције”.

На Комшићеве тврдње реаговао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је поручио да су Жељку Комшићу папири Меморијалног центра послужили да на дневни ред стави своју политичку агенду.

- Он као резервни бошњачки члан Предсједништва БиХ Србе поистовјећује са нацистима, намеће им колективну кривицу за индивидуалне злочине, тражи измјену Устава по питању Сребренице и још нам одузима право да говоримо - истакао је Додик.

Он је оцијенио да је наступ Жељка Комшића доказ да Бошњаци ни 26 година од завршетка рата нису изашли из рата, да нису одустали од ратних циљева и да немају намјеру да воде дијалог са онима који такође полажу право на БиХ.

- Комшић је симбол тог 1. марта, јер 26 година од завршетка рата он на превару врши функцију хрватског члана Предсједништва, а да га нису бирали Хрвати. Мислим да и Хрвати данас на тај 1. март гледају из друге перспективе, јер они данас доживљавају оно што су првенствено Бошњаци спремили за Србе 1. марта прије 29 година - нагласио је Додик.

Поред Додика, један од ријетких посланика првог сазива који је активан у политичком животу је бивши посланик и некадашњи шеф бањалучког СДС-а Анђелко Граховац. Он каже да је згрожен Комшићевим извртањем теза и потпуно накарадним тумачењем дешавања из деведесетих година прошлог вијека.

- То је страшно и потпуна замјена теза. Они уз подршку запада раде шта хоће, а знамо шта је Његош рекао за оне којима сила лежи у топузу. Они причају о демократији и некаквом дану независности БиХ, а не постављају питање да ли би данас постојала оваква БиХ да није почињен геноцид над Србима у Другом свјетском рату, јер очигледно затварају очи пред чињеницом да су Срби били већина у БиХ - каже Граховац.

Он истиче да је једини геноцид на овим просторима у прошлом вијеку почињен над Србима, а доказ су Јасеновац, Доња Градина, Гаравице, Јадовно, Паг и бројна друга српска стратишта.

Први пуцањ

Говорећи о тзв. дану независности БиХ који је насда прослављан у дијелу ФБиХ са већинским бошњачким становништвом, Милорад Додик је рекао да је 1. март 1992. у ствари био први пуцањ у БиХ, а све што је услиједило било је посљедица чињенице да се покушало са обесправљивањем једног од три равноправна народа у БиХ.

- Инсистирањем на 1. марту као тзв. дану независности БиХ Бошњаци настављају операцију коју су започели убиством српског свата и спаљивањем српске заставе, а то је одузимање права српског народа у БиХ и његово протјеривање - оцијенио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана