Komšić bi da linčuje poslanike prvog saziva

Darko Momić
Komšić bi da linčuje poslanike prvog saziva

BANjALUKA - Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić “otkrio toplu vodu” i na sajtu ovog centra okačio transkripte svih sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH koja je kasnije preimenovana u Narodnu skupštinu Srpske, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić iznio je u javnost niz teških optužbi na račun srpskog naroda i pokrenuo hajku protiv poslanika tog saziva.

Komšić je Narodnu skupštinu Srpske nazvao zločinačkom organizacijom i “jednim od alata genocida”, te istakao da “očekuje od međunarodne zajednice da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, da obezbijedi poseban status Srebrenici i onemogući onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava, genocidu i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije”.

Na Komšićeve tvrdnje reagovao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je poručio da su Željku Komšiću papiri Memorijalnog centra poslužili da na dnevni red stavi svoju političku agendu.

- On kao rezervni bošnjački član Predsjedništva BiH Srbe poistovjećuje sa nacistima, nameće im kolektivnu krivicu za individualne zločine, traži izmjenu Ustava po pitanju Srebrenice i još nam oduzima pravo da govorimo - istakao je Dodik.

On je ocijenio da je nastup Željka Komšića dokaz da Bošnjaci ni 26 godina od završetka rata nisu izašli iz rata, da nisu odustali od ratnih ciljeva i da nemaju namjeru da vode dijalog sa onima koji takođe polažu pravo na BiH.

- Komšić je simbol tog 1. marta, jer 26 godina od završetka rata on na prevaru vrši funkciju hrvatskog člana Predsjedništva, a da ga nisu birali Hrvati. Mislim da i Hrvati danas na taj 1. mart gledaju iz druge perspektive, jer oni danas doživljavaju ono što su prvenstveno Bošnjaci spremili za Srbe 1. marta prije 29 godina - naglasio je Dodik.

Pored Dodika, jedan od rijetkih poslanika prvog saziva koji je aktivan u političkom životu je bivši poslanik i nekadašnji šef banjalučkog SDS-a Anđelko Grahovac. On kaže da je zgrožen Komšićevim izvrtanjem teza i potpuno nakaradnim tumačenjem dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka.

- To je strašno i potpuna zamjena teza. Oni uz podršku zapada rade šta hoće, a znamo šta je Njegoš rekao za one kojima sila leži u topuzu. Oni pričaju o demokratiji i nekakvom danu nezavisnosti BiH, a ne postavljaju pitanje da li bi danas postojala ovakva BiH da nije počinjen genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, jer očigledno zatvaraju oči pred činjenicom da su Srbi bili većina u BiH - kaže Grahovac.

On ističe da je jedini genocid na ovim prostorima u prošlom vijeku počinjen nad Srbima, a dokaz su Jasenovac, Donja Gradina, Garavice, Jadovno, Pag i brojna druga srpska stratišta.

Prvi pucanj

Govoreći o tzv. danu nezavisnosti BiH koji je nasda proslavljan u dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, Milorad Dodik je rekao da je 1. mart 1992. u stvari bio prvi pucanj u BiH, a sve što je uslijedilo bilo je posljedica činjenice da se pokušalo sa obespravljivanjem jednog od tri ravnopravna naroda u BiH.

- Insistiranjem na 1. martu kao tzv. danu nezavisnosti BiH Bošnjaci nastavljaju operaciju koju su započeli ubistvom srpskog svata i spaljivanjem srpske zastave, a to je oduzimanje prava srpskog naroda u BiH i njegovo protjerivanje - ocijenio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana