Канцеларија за ревизију БиХ комплетирала извјештаје: Само двије институције добиле позитивно мишљење

Ведрана Кулага Симић
Канцеларија за ревизију БиХ комплетирала извјештаје: Само двије институције добиле позитивно мишљење

САРАЈЕВО - Канцеларија за ревизију институција БиХ комплетирала је анализу рада и поштовања прописа у министарствима, канцеларијама, агенцијама, институтима и другим адресама на том заједничком нивоу власти, а завршна оцјена показује да су неки од старих знанаца поново на рубу негативне оцјене.

Ревизори су у петак објавили трећу, посљедњу групу извјештаја ревизије за 2020. годину, а под лупом се нашло 28 институција, међу којима су и важни ресори у Савјету министара. Само двије институције су добиле позитивно мишљење и за финансијски дио и онај који се тиче усклађености пословања са законима и прописима, а остали су упозорени на пропусте на одређеним ставкама.

Мишљење с резервом на финансијске извјештаје, уз скретање пажње по основу усклађености добиле су четири институције, а једној је скренута пажња на усклађеност пословања, уз истовремено изражавање резерве са скретањем пажње на финансијске извјештаје.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је “зарадила” мишљење са резервом јер нису поштовали Закон о раду, Генерални секретаријат Савјета министара није евидентирао у пословне књиге информациони систем за интероперабилност, вриједан 705.401 КМ док Гранична полиција БиХ није у потпуности испоштовала Закон о јавним набавкама.

Министарства одбране и иностраних послова, такође, нису, између осталог, на прописан начин водили пословне књиге, а наплаћени приходи Службе за послове са странцима нису сравњени на прави начин. Канцеларија за разматрање жалби није поврат накнада за уважене жалбе, у вриједности од 1.084.519 КМ, евидентирала у пословне књиге.

Кључне замјерке

* вођење пословних књига

* неевидентирање прихода

* запошљавање без конкурса

* поступци јавних набавки

* кориштење службених возила

Институцијама је, осим побројаног, скретана пажња и на друге ствари. Тако је Агенцији за лијекове и медицинска средства, указано да им правилник о унутрашњој организацији и систематизацији још није усклађен са одлуком Савјета министара, а утврђени су и недостаци у поступку јавне набавке. У ресору одбране, осим на стални проблем у вези са војном имовином који би требало да буде ријешен на вишим нивоима власти, указано је на то да није успостављен ефикасан систем евидентирања по закљученим споразумима за донације, а листа замјерки подужа је у ресору иностраних послова.

- Правилник о унутрашњој организацији није усклађен са одлукама Савјета министара и није рађено на систему финансијског управљања и контроле – пише у њиховом ревизорском извјештају уз упозоравање на ангажовање особа по основу уговора о дјелу и недостатке у процесу јавних набавки.

Руководству Службе за послове са странцима је, не изражавајући резерву на мишљење о усклађености, скренута пажња на начин обрачуна плата, као и на кориштење једног  броја службених  специјализованих  возила те то да је пријем радника на одређено вријеме заснован без спровођења конкурса.

На ангажовање лица по основу уговора о дјелу упозорено је руководство у Канцеларији за разматрање жалби. На нивоу БиХ формирано је укупно 75 институција, а за њихов рад годишње одлази око 900 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана