Kancelarija za reviziju BiH kompletirala izvještaje: Samo dvije institucije dobile pozitivno mišljenje

Vedrana Kulaga Simić
Kancelarija za reviziju BiH kompletirala izvještaje: Samo dvije institucije dobile pozitivno mišljenje

SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija BiH kompletirala je analizu rada i poštovanja propisa u ministarstvima, kancelarijama, agencijama, institutima i drugim adresama na tom zajedničkom nivou vlasti, a završna ocjena pokazuje da su neki od starih znanaca ponovo na rubu negativne ocjene.

Revizori su u petak objavili treću, posljednju grupu izvještaja revizije za 2020. godinu, a pod lupom se našlo 28 institucija, među kojima su i važni resori u Savjetu ministara. Samo dvije institucije su dobile pozitivno mišljenje i za finansijski dio i onaj koji se tiče usklađenosti poslovanja sa zakonima i propisima, a ostali su upozoreni na propuste na određenim stavkama.

Mišljenje s rezervom na finansijske izvještaje, uz skretanje pažnje po osnovu usklađenosti dobile su četiri institucije, a jednoj je skrenuta pažnja na usklađenost poslovanja, uz istovremeno izražavanje rezerve sa skretanjem pažnje na finansijske izvještaje.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je “zaradila” mišljenje sa rezervom jer nisu poštovali Zakon o radu, Generalni sekretarijat Savjeta ministara nije evidentirao u poslovne knjige informacioni sistem za interoperabilnost, vrijedan 705.401 KM dok Granična policija BiH nije u potpunosti ispoštovala Zakon o javnim nabavkama.

Ministarstva odbrane i inostranih poslova, takođe, nisu, između ostalog, na propisan način vodili poslovne knjige, a naplaćeni prihodi Službe za poslove sa strancima nisu sravnjeni na pravi način. Kancelarija za razmatranje žalbi nije povrat naknada za uvažene žalbe, u vrijednosti od 1.084.519 KM, evidentirala u poslovne knjige.

Ključne zamjerke

* vođenje poslovnih knjiga

* neevidentiranje prihoda

* zapošljavanje bez konkursa

* postupci javnih nabavki

* korištenje službenih vozila

Institucijama je, osim pobrojanog, skretana pažnja i na druge stvari. Tako je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, ukazano da im pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji još nije usklađen sa odlukom Savjeta ministara, a utvrđeni su i nedostaci u postupku javne nabavke. U resoru odbrane, osim na stalni problem u vezi sa vojnom imovinom koji bi trebalo da bude riješen na višim nivoima vlasti, ukazano je na to da nije uspostavljen efikasan sistem evidentiranja po zaključenim sporazumima za donacije, a lista zamjerki poduža je u resoru inostranih poslova.

- Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji nije usklađen sa odlukama Savjeta ministara i nije rađeno na sistemu finansijskog upravljanja i kontrole – piše u njihovom revizorskom izvještaju uz upozoravanje na angažovanje osoba po osnovu ugovora o djelu i nedostatke u procesu javnih nabavki.

Rukovodstvu Službe za poslove sa strancima je, ne izražavajući rezervu na mišljenje o usklađenosti, skrenuta pažnja na način obračuna plata, kao i na korištenje jednog  broja službenih  specijalizovanih  vozila te to da je prijem radnika na određeno vrijeme zasnovan bez sprovođenja konkursa.

Na angažovanje lica po osnovu ugovora o djelu upozoreno je rukovodstvo u Kancelariji za razmatranje žalbi. Na nivou BiH formirano je ukupno 75 institucija, a za njihov rad godišnje odlazi oko 900 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana