Јупић: Зараза активна код 265 људи, недостаје тестова

Srna
Јупић: Зараза активна код 265 људи, недостаје тестова

ЗЕНИЦА - У Зеничко-добојском кантону регистровано је око 600 лица заражених вирусом корона, од којих је око 265 активно заражено, изјавио је предсједник кантоналног Кризног штаба Аднан Јупић и истакао да се медицинске установе суочавају са недостатком тестова, због чега се прави ревизија начина тестирања.

Јупић је на конференцији за новинаре рекао да је до сада у овом кантону од вируса корона умрла једна особа, те додао да је код преминулог из Тешња присуство вируса у тијелу утврђено тек након смрти.

Према његовим ријечима, у Зеничко-добојском кантону забиљежен је умјерен раст новообољелих, што је и очекивано.

"Са новим људима који пристижу и који су обољели, расте и број људи који су оздравили и који се враћају својим нормалном задацима", рекао је Јупић.

Говорећи о недостатку тестова, Јупић је рекао да се због тога прави ревизија начина тестирања, односно особа које по смјерницама иду на тестирање, а до рјешавања проблема, како би се обезбиједило тестирање оних код којих постоји јасна медицинска индикација за тестирање.

"Недостатак тестова неће пореметити процес комерцијалних тестирања лица којима су ПЦР тестови неопходни за пут у иностранство, чиме би биле угрожене и привредне активности", истакао је Јупић.

Јупић је рекао да је због раста броја обољелих ковид одјељење оформила Општа болница Тешањ, те најавио активирање изолаторијума у стационару Кантоналне болнице Зеница, капацитета 80 кревета, преносе федерални медији.

Директор Кантоналне болнице Зеница Расим Скоморац рекао је да се у овој здравственој установи углавном тестирају пацијенти који су хоспитализовани у њој, те додао да ће, вјероватно, доћи у питање потрошња тих тестова, што захтијева да се обезбиједе њихове додатне количине.

"Сви смо се надали одређеној количини још донираних тестова, међутим то иде прилично споро и неизвјесно у овом тренутку, тако да смо ми покренули процедуру за набавку тестова", истакао је Јупић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана