Jupić: Zaraza aktivna kod 265 ljudi, nedostaje testova

Srna
Jupić: Zaraza aktivna kod 265 ljudi, nedostaje testova

ZENICA - U Zeničko-dobojskom kantonu registrovano je oko 600 lica zaraženih virusom korona, od kojih je oko 265 aktivno zaraženo, izjavio je predsjednik kantonalnog Kriznog štaba Adnan Jupić i istakao da se medicinske ustanove suočavaju sa nedostatkom testova, zbog čega se pravi revizija načina testiranja.

Jupić je na konferenciji za novinare rekao da je do sada u ovom kantonu od virusa korona umrla jedna osoba, te dodao da je kod preminulog iz Tešnja prisustvo virusa u tijelu utvrđeno tek nakon smrti.

Prema njegovim riječima, u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježen je umjeren rast novooboljelih, što je i očekivano.

"Sa novim ljudima koji pristižu i koji su oboljeli, raste i broj ljudi koji su ozdravili i koji se vraćaju svojim normalnom zadacima", rekao je Jupić.

Govoreći o nedostatku testova, Jupić je rekao da se zbog toga pravi revizija načina testiranja, odnosno osoba koje po smjernicama idu na testiranje, a do rješavanja problema, kako bi se obezbijedilo testiranje onih kod kojih postoji jasna medicinska indikacija za testiranje.

"Nedostatak testova neće poremetiti proces komercijalnih testiranja lica kojima su PCR testovi neophodni za put u inostranstvo, čime bi bile ugrožene i privredne aktivnosti", istakao je Jupić.

Jupić je rekao da je zbog rasta broja oboljelih kovid odjeljenje oformila Opšta bolnica Tešanj, te najavio aktiviranje izolatorijuma u stacionaru Kantonalne bolnice Zenica, kapaciteta 80 kreveta, prenose federalni mediji.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac rekao je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi uglavnom testiraju pacijenti koji su hospitalizovani u njoj, te dodao da će, vjerovatno, doći u pitanje potrošnja tih testova, što zahtijeva da se obezbijede njihove dodatne količine.

"Svi smo se nadali određenoj količini još doniranih testova, međutim to ide prilično sporo i neizvjesno u ovom trenutku, tako da smo mi pokrenuli proceduru za nabavku testova", istakao je Jupić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana