"Јумко" вратио наду Дрварчанима

Милијана Латиновић
"Јумко" вратио наду Дрварчанима

ДРВАР - Посао у "Јумку" буди наду да живот у овом херојском граду неће утихнути и да ће наша дјеца овдје на дједовским огњиштима имати будућност.

Тим ријечима су раднице у фабрици текстила "Јумко", која је данас званично отворена у Дрвару, описале колико им значи посао у овом предузећу.

- Ово је велики помак за нас напаћени народ. Дрвар се дигао из пепела- рекла је Бранкица Додиг која је посао у овом предузећу добила након 40 година проведених на бироу.

Прије 13 година судбина је у Дрвар довела Београђанку Биљану Шопић која је са супругом свила гнијездо у овој повратничкој општини.

-Посао у "Јумку" ми значи много. Имамо троје дјеце и са двије плате биће много лакше да их изведемо на прави пут- истакла је Ше Шопићева. Директор "Јумка" у Дрвару Стаменко Корићанин рекао је да отварање фабрике за Дрвар знаци много.

- Тренутно су запослена 82 радника с тим да ће за неких мјесец тај број да дође до 100.У неко догледно вријеме бисмо требали да почнемо да радимо у двије смјене- рекао је Корићанин. Додао је да очекује понуде из иностранства, тако да би с тим заокружили једну производну структуру.

-Немамо кројачницу него нам репроматеријали долазе из Врања. Овдје се шију радна одијела односно комбинезони за "Електропривреду Србије" - рекао је он.

Појашњава да су раднице углавном из Дрвара, али их има и из Петровца и Грахова.

-Радници овдје имају организовану исхрану, као и превоз. Плате су минималне, али су они тек на обуци - рекао је Корићанин.

Фабрику у Дрвару отворилиорили су предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. У овом предузећу биће запослено 100 радника, а за његову градњу је Влада Србије издвојила 500.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана