"Jumko" vratio nadu Drvarčanima

Milijana Latinović
"Jumko" vratio nadu Drvarčanima

DRVAR - Posao u "Jumku" budi nadu da život u ovom herojskom gradu neće utihnuti i da će naša djeca ovdje na djedovskim ognjištima imati budućnost.

Tim riječima su radnice u fabrici tekstila "Jumko", koja je danas zvanično otvorena u Drvaru, opisale koliko im znači posao u ovom preduzeću.

- Ovo je veliki pomak za nas napaćeni narod. Drvar se digao iz pepela- rekla je Brankica Dodig koja je posao u ovom preduzeću dobila nakon 40 godina provedenih na birou.

Prije 13 godina sudbina je u Drvar dovela Beograđanku Biljanu Šopić koja je sa suprugom svila gnijezdo u ovoj povratničkoj opštini.

-Posao u "Jumku" mi znači mnogo. Imamo troje djece i sa dvije plate biće mnogo lakše da ih izvedemo na pravi put- istakla je Še Šopićeva. Direktor "Jumka" u Drvaru Stamenko Korićanin rekao je da otvaranje fabrike za Drvar znaci mnogo.

- Trenutno su zaposlena 82 radnika s tim da će za nekih mjesec taj broj da dođe do 100.U neko dogledno vrijeme bismo trebali da počnemo da radimo u dvije smjene- rekao je Korićanin. Dodao je da očekuje ponude iz inostranstva, tako da bi s tim zaokružili jednu proizvodnu strukturu.

-Nemamo krojačnicu nego nam repromaterijali dolaze iz Vranja. Ovdje se šiju radna odijela odnosno kombinezoni za "Elektroprivredu Srbije" - rekao je on.

Pojašnjava da su radnice uglavnom iz Drvara, ali ih ima i iz Petrovca i Grahova.

-Radnici ovdje imaju organizovanu ishranu, kao i prevoz. Plate su minimalne, ali su oni tek na obuci - rekao je Korićanin.

Fabriku u Drvaru otvoriliorili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. U ovom preduzeću biće zaposleno 100 radnika, a za njegovu gradnju je Vlada Srbije izdvojila 500.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana