Изетбеговић: Са лидерима СНСД-а и ХДЗ-а сутра договорити квоте о именовањима

Срна
Изетбеговић: Са лидерима СНСД-а и ХДЗ-а сутра договорити квоте о именовањима

САРАЈЕВО - Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је данас да се нада да ће на сутрашњем састанку са предсједницима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем бити договорене квоте о свим именовањима, уз напомену да је то требало одавно урадити.

“Ми морамо одредити квоте, морамо знати шта припада Бошњацима, шта Србима, а шта Хрватима. Не можемо то избјегавати. По мени, то је требало одавно урадити, а не измишљати проблеме”, рекао је Изетбеговић, који је и замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ, новинарима након сједнице Заједничког колегијума оба дома парламента БиХ.

Он је нагласио да свакоме треба препустити да именује кадар из своје квоте.

“СДА је интервенисала када је било ријечи о именовању министра за људска права и избјеглице у Савјету министара, јер је то био неки заједнички приједлог. Ово остало, треба одредити квоте и препустити свакоме да прави властити избор”, рекао је Изетбеговић.

Он је поручио да не би требало “ломити копља”, те да треба радити према Уставу и онако како закони налажу.

Изетбеговић је рекао да ће сутра у Источном Сарајеву са лидерима СНСД-а и ХДЗ-а разговарати и о буџету институција БиХ за ову годину, те да га збуњују изјаве лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да буџет треба ићи у редовну парламентарну процедуру.

“Толико се дуго развлачи, сви су имали прилику рећи шта су требали. Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда је предложио такав буџет и надам се да ствари неће ићи у том смјеру”, рекао је Изетбеговић.

Он је рекао да треба “пожурити” са буџетом да би били стечени услови за одржавање локалних избора.

Изетбеговић је истакао да је питање одржавања избора у Мостару ријешен проблем.

“Надам се да српска страна неће затражити немогуће ствари, јер не да се ово више распакивати. То треба усвојити, а СДА намјерава пружити руку Србима у Мостару да се осјећају равноправно као друга два народа”, поручио је Изетбеговић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана