Инцко: Доћи ће до промјене Дејтонског устава

Н1
Инцко: Доћи ће до промјене Дејтонског устава

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да до промјене Дејтонског устава мора доћи јер постоји одлука Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци".

- Било је више покушаја да се Дејтон мијења, мислим четири или пет покушаја. Ниједан покушај није био успјешан. Посљедњи је био Бутмирски процес прије десет година. Џејмс Стајнберг је то радио. До промјене Дејтонског устава ће доћи, мора доћи, јер имамо одлуку Сејдић – Финци - казао је Инцко.

Навео је да би то значило да би у будућности сви грађани имали право да се кандидују за Дом народа и за Предсједништво БиХ.

- Али не само мањине, Сејдић и Финци, него и људи који су се родили у погрешној половини државе. Зашто се Срби из Сарајева не могу кандидатовати или Бошњаци из Бањалуке? То треба исправити и то би била једна измјена Дејтонског споразума. Али, као што сам рекао, било је пуно покушаја, ниједан није био успјешан - навео је Инцко.

Дејтонским споразумом је званично окончан четворогодишњи рат, а БиХ је устројена као држава која се састоји од два ентитета –Републике Српске и ФБиХ и да је чине конститутивни народи, Бошњаци, Хрвати и Срби, заједно са осталима. Прописане су надлежности БиХ и ентитета, као и односи између институција БиХ, али и начин измјене Устава БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана